Renault готви „електрическа Dacia“

/ Информатор

Планира се достъпна електричка с цена под 10 хил евро, съобщава Тиери Болоре

Стратегията на пробив в  low cost, която превърна румънската Dacia е европейски феномен, може да се повтори и при електричките. Във Франкфурт изпълнителният директор на Renault Тиери Болоре е съобщил, че се работи по малък електромобил, чиято продажна цена може да е под 10 хил евро. Сегашните средни електрички са около три пъти по-скъпи, въпреки фискалните субсидии в някои страни.

Ако Renault успее да лансира подобна машина, то нея ще се повтори един от най-успешните ходове в автомобилния бизнес на 21 век. Dacia бе лансирана преди 15 години като „кола за 5000 евро“. Тази цена реално не бе постигната, но с разумно скърщаване на разходите, тя проделагаше нова кола, на много хора, които иначе не можеха да си я позволят и на практика оформи нов сегмент – не само за по-бедната Източна Европа, но и за целия континент.

При електкричките цените в момента са високи най-вече заради батериите, но и заради значителните разходи за разработка на технологията. Тяхната тежест ще намалява с увеличаването на производството, а икономии могат да се правят от доста други неща, за да се постигне умна и каечествена достъпност.

Renault има над 10-годишен опит в производството и комерсиализацията на електричката Zoe и вече вероятно потенциалните икономии са набелязани. „Ние вече имаме печалби от електричките при твърде малък тираж на производство. Като предвиждаме как ще се развива пазарът, ние имаме план как да правим и пари“, изтъква Болоре. Това  значи, че стратегията за печеливш бизнес модел при електричките се разработва активно.

Всъщност тя вече е приложена в далечния Изток, където се продава K-ZE – електрически микроавтомобил, който би трябвало да се продава под 10 хил. евро. Той е създаден на базата на KWID, който не се продава в Европа, но тук би могла да се използва друга конструкция със сходно задвижване и цена. Следващата електрическа вълна от Renault се очаква през 2022 година.  

НазадКоментари