Rasa – странична жертва на Брекзит

/ Информатор

Водородната играчка, която е струвала 2 млн. евро на ЕС, може да остане само на британска издръжка

Британското правителство е отделило 1,25 млн паунда за построяване на 17 експериментални водородомобила Rasa. Те са дело на малкия стартъп от Уелс Riversmobile, който се издържа от обществени фондове, които понякога са щедри към различни хрумвания за нова мобилност.

Преди това фирмата е получила 2 млн. евро от ЕС, с които е трябвало да построи 20 експериментални машини, но парите са стигнали само за две такива – което ще рече по милион евро на кола. И тъй като Брюксел не обича неизпълнени ангажименти, сега парите ще дойдат от Лондон, което звучи справедливо и в светлината на задаващия се Брекзит.

Иначе концепцията на Rasa е интригуваща. Има бутилка за 1,5 кг водород под налягане, който стига за пробег над 400 км. Той се превръща в електричество с мощност 8,5 кВт в блок от горивни клетки, то върти колелата чрез елдвигателите в главините им. При нужда двуместната машинка с тегло 580 кг може да се подсили и от импулс, идващ от блок суперкондензатори.

Максималната скорост е 96 км/ч, което е достатъчно за движение в градски условия, закъдето е насочена и Rasa.  Водородната количка сама по себе си отделя чиста водна пара, но като се отчете енергията, необходима за производството на водорода е преизчислено, че тя емитира 40 г/км СО2, което е сравнимо с разход 1,7 литра бензин  на 100 км.

 

НазадКоментари