Путин може да кара без каска!

/ Информатор

Държавен юрист обяснява, че когато пътят е отцепен от охрана, по него правилата не важат

Интересен юридически казус възниква в Русия след като Владимир Путин бе показан да кара мотоциклет без каска. В социалните мрежи веднага е била пусната подписка за наказание на президента, защото това е грубо нарушение на правилника. Тя обаче е безсмислена не само защото няма кой да го накаже, а и защото в конкретния случай Законът не важи, обяснява юристът Орест Мацала.

Движението е било по отцепен и охраняван участък от пътя, а тогава законът на важи за това място. Същият казус се прилага и към състезателите, които се движат по отцепено трасе.  Ако обаче Путин излезе извън охраняема зона, той може да бъде глобен. Проблемът е, че няма как да направи това, защото около него винаги има охраняема зона, която се движи заедно с него. И официалният държавен кортеж често нарушава ред правила, включително навлизайки в насрещното платно, но това също е в рамките на „другите“ правила.

Всъщност Путин нееднократно е правил  нарушения, някои от които стават обект на публични обсъждания. Бил е сниман как управлява камион без да поставя колан, кара без включени фарове, сядал е и в болид от Формула 1 без да има какъвто и да е състезателен лиценз  и т.н. Има случай, когато е похвалил нов модел на Лада, като е разказал, че е превишил скоростта, за да провери пътната стабилност. В този случай обаче също не може да бъде наложена глоба, защото нарушението трябва да е фиксирано с техническо средство и да е ясно с колко км отгоре е карал. Но ако някой насочи радар, за да го засече, може да бъде застрелян от охраната, която в подобно действие автоматично ще види заплаха за държавния глава. Така че дори и да иска да си плати глобата, Путин не може да го направи, защото е обречен да се движи в зона с особени правила. Поне докато е на власт. Отделен е въпросът дали по демагогски причини не трябва демонстративно да показва повече респект към валидните за всички правила. От това рейтнигът му само ще спечели, а и той все пак е пример за подражание за мнозина в Русия – като се започне от олигарси и чиновници по цялата пирамида на властта, та до милиони млади патриоти.

НазадКоментари