Първа забрана за Карлос Гон

/ Информатор

Съдът не му разрешава да участва в заседание на Административния съвет на Nissan, където запазва позицията си

Съдът в Токио не е разрешил на Карлос Гон да участва в заседание на Административния съвет на Nissan. Той е на свобода под гаранция, но се намира под строг видеонадзор, няма право да напуска Япония и трябва да иска разрешение за движението си. По принцип той има не само право, но и задължение да участва в заседанието, доколкото е пълноправен член на съвета и освобождаването му от него трябва да бъде гласувано от Общото събрание на акционерите, а такова е насрочено чак за 8 оприл.

 Той бе освободен от другите си адаминистративни функции в Nissan незабавно след ареста. „Не очаквахме толкова силно противопоставяне“, е заявил адвокатът на Гон и се е заканил да обжалва решението на съда. Карлос Гон надали ще може да повлияе по някакъв начин на решенията на Административния съвет, но срещата очи в очи с неговите вътрешни душмани ще бъде интересна психологическа драма. До преди 110 дни той се ползваше с полубожествен авторитет в Nissan, а днес ще бъде като рухнал идол за довчерашните си обожатели.

Забраната има и своите основания, доколкото Карлос Гон не трябва да се среща с участници и свидетели в обвиненията срещу него, а те всъщност идват точно от структурите на Nissan. На по-високо ниво шефовете на трите фирми вече започват процес на преосмисляне на функционирането на Алианса в епохата след Карлос Гон и въпросното заседание на административния съвет ан Nissan е свързано именно с това. Очаква се холандското дружества Renault-Nissan BV (RNBV), което се смяташе за нещо като юридическа шапка на Алианса, но е било използвано за съмнителни разплащания,  да бъде заменено от нова структура на тристранно дружество, което ще сменя седалището си между Париж и Токио.  

НазадКоментари