Присъда за китайско пиратство

/ Информатор

Jaguar - Land Rover успя да осъди наглеците от Jiangling Motor заради жалко подобие на Evoque

Най-после наглостта на китайското интелектуално пиратство получи осъдителна присъда, при това от китайски съд. Jaguar - Land Rover (JLR) успя да измъкне осъдително решение в своя иск срещу безочливите наглеци от агресивната местна фирма  Jiangling Motor, чийто продукт Landwind не само че копира безсрамно дизайна на емблематичния Evoque, но и тръгна да се продава на външни пазари и да бъде представян на световни автосалони. сега продажбите му трябва да бъдат прекратени, а британскатафирма има право и на паричан компенсация за вредите и загубите. 

Решението на съда признава, че са копирани 5 ключови елемента от дизайна на британския SUV и че това подвежда клиентите. Присъдата е приета с одобрение от западните коментатори и особено от автопризводителите, които се бяха видяли в чудо с безскупулното копиране на техните продукти в миналите десетилетия. Това все пак бе минал етап за китайските фирми. Тази практика напоследък е прекратена като китайските фирми разпработват собствен дизайн и технологии, като често са твърде щедри към европейски дизайнери. 

Очевидно натискът по всички линии е дал някакъв резултат и Народната република ще започне да се съобразява повече с правилата на пазарната икономика, смятат анализатори. Досегашните съдебни искове, които бяха подадени от GM, Daimler, BMW и други, завършваха безрезултатно, а опитите за дискусия по тази тема срещаха парадоксални възражения от китайска страна, примерно: „ние пък сме измислили хартията“.

НазадКоментари