Превъплъщенията на лъвчето

/ Информатор

В сряда Peugeot ще обяви нова идентичност и нова емблема. Вижтe каква е била досега

Лъвчето е запазена марка на Peugeot повече от 160 години. За пръв път  царят на фауната е използван като символ на фирмата през 1858 година – доста преди тя да се захване с автомобили. Изборът е свързан с хералдическата традиция на провинция Франш конте, където е ядрото на фирмата. Първото лъвче е било изобразено в профил и стъпило върху стрела. Тагавашната идея е била да символизира ценностите, заложени в тогавашната продукция – остриета за ножици, триони и други здрави и гъвкави метални изделия. За пръв път това лъвче стъпва върху автомобил през 1905 година, като формата остава същата.

През 1923 година обаче емблемата се променя, защото е натоварена със специална функция в колата. Лъвът е обемна отливка, готов за скок и е качен върху капачката на резервоара. Тази малка пластика е дело на скулптура Бодишон.  

 През 1933 лъвът вече намира мястото си върху радиаторната решетка под формата на една издълчена, устремена напред лъвска глава, барабар с гривата.

През 1948 идва нова еволюция. Емблемата става едноизмерна, като се връща графиката от герба на Франш Конте – лъвът е възправен и в профил.

През 1955 профилът остава, но самата емблема изменя формата на щита, като над лъвчете вече е изписано и Peugeot.

През 1960 формата на щита се запазва, но вместо възправеното лъвче в профил вътре има едра лъвска глава с щедра грива.

През 1968 емблемата е сведена само до лъвската глава с по-ъгловати очертания.

Сериозна промяна идва през 1975, когато лъвчето отново е гордо възпавено в профил, с очертания, напомнящи и на българския герб. Този принцип се запазва и при всички последващи промени.

През 1998 лъвчето остава възправено по същия начин и представено в профил, но вместо с контур, сега има цяла фигура.

Последната засега промяна е през 2010 година, когато същото това възправено лъвче е с леко порменана графика.

Новата емблема ще бъде представена официално в сряда следобед. Предварителните сведения са, че емблемата отново ще заложи на глава с внушителна лъвска грива.   

НазадКоментари