Porsche влиза в капитала на Rimac

/ Иноватор

Хърватският стартъп ще развива „съвместна дейност“ с гиганта от Цухенхаузен

Две седмици след като Porsche обяви името на първата сиелектричка Taycan дойде и новината, че влиза в капитала на хърватския стартъп Rimac, като вече притежава 10% от акциите му. Официалното съобщение от Porsche не разкрива причинита за сделката, а само се изтъква, че се надяват на „добро сътрудничество“.

„Като разработва чисто електрически двуместни суперспортни коли катоConcept One и C Two, Rimac прави впечатляваща демонстрация на възможностите си в областта на електрическата мобилност. Техните идеи и подход са много обещаващи и ние се надяваме да постигнем тясно сътрудничество с тях“, е заявил Луц Мешке от Porsche.

Rimac стартира през 2009-а като гаражна работилница на ентусиаста Мате Римац, а днес дава работа на 400 души, като редовно участва на големите автосалони и дори влезе в световните новини, когатоРичард Хамънд разби един от прототипите им. Освен атрактивни суперколи, фирмата разработва интерфейси човек-машина и електрически велосипеди. „Това партньорство е важна стъпка за Rimac в нашия път към това да станем доставчик на компоненти и части за електрификацията и свързаността на колите, както и във възбуждащата област на авангардните системи за помощ на шофьора“, казва и хърватинът Мате Римац.

НазадКоментари