Pininfarina се завръща в нова роля

/ Наблюдател

Дизайнерското ателие става производител. Показа прототип с 2000 к.с., който прави 0-100 за 2 сек.

Automobili Pininfarina блесна като една от звездите на Пебъл бийч, представяйки прототипа PFO за електрическа суперкола. Тя има смайващи технически данни – мощност 2000 к.с. и ускорение 0-100 км/ч  под две секунди, но това не е най-важното. Електричеството отприщва много мечти, които лесно се вкарват в прототипи.  Засега мнозина си мислят, че и прозводството няма да е особено сложно. Е, Илън Мъск вече разбира, че не е толкова просто, но това е отделна тема. А и прочутият италиянски „кароциер“ има достатъчно опит във всичко свързано с автомобила.

По-важен е дизайнът – все пак това е Pininfarina – ателието, сътворило голяма част от моторизираната красота на ХХ век. В Калифорния е бил показан карбонов протитип, а има и официално разпространен тийзър. Снимката не разкрива много подробности, но все пак показва, че талантът и артистизмът запазват своето място и в новата фирма.   

 

Automobili Pininfarina обаче не е дизайнерско ателие, а пълноценен производител. И първата им кола, вероятно ще се базира на шасито на хърватския Rimac., ще се прави в лимитирана серия от 150 бройки с цена по 2 млн. долара. А какво ще стане по-нататък – ще видим скоро. Дано все пак заради производствените си амбиции да не загърбят творческите. 

НазадКоментари