Пет звезди за LEXUS RZ

/ Информатор

Новият електрически SUV дава максимална безопасност според Euro NCAP

Новият Lexus RZ получи оценка от пет звезди за 2023 г. от Euro NCAP. Резултатите, публикувани на 6 септември, показват, че електрическият SUV модел на Lexus постига високи резултати във всички категории за безопасност: 87% за защита на възрастни пътници; 87% за деца пътници; 84% за уязвими участници в движението; и 81% за работата на системите за подпомагане на безопасността.

 

В своята пресинформация EURO NCAP коментира следното: „Lexus RZ отговаря на очакванията на Euro NCAP за цялостна добра защита при катастрофа за пътници от различни възрасти, височина и размер. Автомобилът е оборудван и с най-новите системи за избягване на инциденти и се предлага оборудван с няколко иновации за активна безопасност. RZ е първият автомобил, който Euro NCAP награждава за технологията за откриване на присъствие на деца съгласно най-новия режим за оценка от 2023 г. (...) Системата за откриване на присъствие на деца, която предупреждава, когато дете или бебе може да е оставено в колата и следователно е потенциално животоспасяваща в горещо време".

RZ е базиран на изключително здрава платформа и конструкция на каросерията, с интегрирана в подподовата структура електрическа батерия и се грижи за пасивната безопасност на пътниците с девет въздушни възглавници, които са част от стандартното оборудване. Част от стандартното оборудване, както при всички модели на Lexus, RZ е и технологията Lexus Safety System +, цялостен пакет от авангардни системи за безопасност и помощ за водача.

В своето актуално, трето поколение, Lexus Safety System + разширява функциите си с актуализации и допълнения, които увеличават обхвата от възможности за откриване на риска. Ключовите елементи на системата включват:

Система за предотвратяване на челен сблъсък (PCS) с радар и камера за откриване на насрещно движещи се превозни средства, включително мотоциклети. При новото трето поколение на Lexus Safety System +, PCS вече може да открива и велосипедисти през нощта. А с новата функция Intersection Turn Assist, тя може да разпознава насрещно движещи се превозни средства при завиване на кръстовища, както и пешеходци, пресичащи улицата.

Предупреждението за напускане на лентата и асистентът за следене на траекторията помагат на водача да поддържа автомобила правилно в централната част на лентата. В допълнение към намаляването на натоварването при шофиране, тази система помага, когато е необходимо, с въздействие върху кормилното управление.

Динамичният радарен круиз контрол позволява на водача да задава разстоянието до предния автомобил и нивото на ускорение. А с новата функция за намаляване на скоростта в завой (Curve Speed Reduction), скоростта на автомобила вече може да се регулира автоматично според радиуса на завоя.

Системата за аварийно спиране при шофиране (EDSS) забавя автомобила и го спира в лентата, ако водачът не е в състояние да го управлява, например поради внезапно прилошаване. Докато системата извършва тези действия, тя предупреждава другите участници в движението чрез активиране на четирите аварийни светлини.

За да позволи по-ранно задействане на системата за аварийно спиране при шофиране, системата за следене на действията на водача Driver Monitor позволява по-ранно откриване на неестествено поведение или състояние на водача – като разсейване, неподходяща позиция, затворени или немигащи очи или необичайно движение на главата на водача.

Проактивният асистент за шофиране дискретно и прецизно подпомага водача, най-често при по-ниски скорости в града. Той осигурява контрол на дистанцията между автомобила и предходното превозно средство като включва действия с кормилното управление и подкрепа при намаляване на скоростта в отговор на опасности като поява на пешеходци, велосипедисти и наличие на паркирани превозни средства.

НазадКоментари