Папското Lambo бе продадено

/ Информатор

Подписът на Франциск вдига цената на Huaracan до 715 хил евро – три пъти по-висока от самата кола

Специалното Lamborghini Huracan, което е боядисано във ватикански цветове и бе благословено и подписано от папа Франциск бе продадено на търг в Монте Карло за 715 000 евро, с което надхвърля първоначалните очаквания три пъти. Смелите очаквания на организаторите на търга от Sotheby’s са били в порядъка на 300 000 евро, като цената на новото Lambo започва от 200 хил. евро. Машината е била централен обект на търга, а наддаването показва, че цената на папския подпис (и благословия) е твърде висока.

Парите обаче ще отидат изцяло за благотворителни цели. Папа Франциск вече ги е разпределил – 70% са за възстановяване историческия град Ниневия в Ирак, който бе разсипан от Ислямска държава, а останалите се разпределят между три благотворителни християнски общности. Колата е уникална и с това, че папата все пак я е приел като подарък. Франциск има особено отношение към автомобилите. Като йезуит той отрича излишествата и разточителството не само в проповедите, но и в личния си живот.

Като кардинал често е пътувал с метро, а когато стана папа един от първите му призиви бе свещениците да ползват по-скромни коли. „Боли ме, когато видя свещеник или монахиня с последен модел кола – каза той. – Колата, разбира се, е необходима, за да се върши работа с нея, но, моля ви, изберете по-скромна. Ако ви харесва този каприз, просто си помислете колко деца в света умират от глад”. Все пак той прие като дар една авангардна Ampera-e, която използва за придвижване във Ватикана. С нея той се гордее, но най-вече с екологичността й – кауза, към която също е привързан. Историята с благотворителната продажба на суперболида Huracan някому може да изглежда и лицемерна, но всъщност се вписва в досегашната християнска логика на действията му.

 

НазадКоментари