Още евроконтрол върху автомобилите

/ Анализатор

Нова институция ще следи дали модели и части съответствата на хомологацията си

С декрет от 10 юни във Франция е създадена нова институция за „Надзор на пазара на автомобили и мотори“  с обозначението SSMVM (Service de surveillance du marché des véhicules et des moteurs). Тя има за задача да следи състоянието на автомобилите и двигателите им и да открива несъответствия с декларираните и хомологирани показатeли. Става дума за европейска институция, която ще има подразделения във всяка отделна страна-членка. До септември всяка от 27-е страни трябва да има подобна институция. Създват се с решение на Европейския парламент, което е предизвикано от скандала с фолксвагеновия „дизелгейт“.

Решенията на тези национални институции ще имат европейски обхват, подобно на хомологизациите на новите модели. Сиреч, ако във Франция бъде открито несъответствие между хомологираните и реалните показатели на един модел и това доведе до наказателна процедура (примерно изтегляне от пазара), тя ще важи и в останалите страни-членки. Във Франция  според закона SSMVM ще следи за съответствието на автомобилите, мотоциклетите, ремаркетата с европейското и национално законодателство. Ще контролира също така авточастите, оборудването, гумите и съответствието на етикетите. Последното означава и контрол върху пиратските авточасти и неверните данни по етикетите.

Обекти на проверки могат да бъдат произовдители, вносители и дистрибутори на автомобили и части.  Контрольорите могат да бъдат служетели и на частни фирми, което ще рече, че функцииет по контрола могат да се прехвърлят по договор на частни фирми, но при законови решения ще се прибягва до помощта на държавни и съдебни органи. Могат да бъдат налагани ред наказания – зебележка, напомняне, премахмане от пазара, изтегляне на продукта, разрушаване на продукти, които водят до рискове. Глобите във Франция не могат да надвишават 1 млн. евро за всеки отделен продукт. От друга страна обаче се предвижда наказания от 10% от оборота при лансиране на продукти, които са опасни за здравето, като в този случай ограничението от 1 млн. евро може да бъде надминато. Във Франция бюджетът на SSMVM е планиран за 5 млн. евро за стотина тестове за първата година. До есента подобна институция трябва да има и  у нас. И нейните решения би трябвало да важат за целия ЕС.   

НазадКоментари