Още един юбилей за Skoda

/ Ретро

Легендарният прототип 935 Dynamic навършва точно 85 години

Богатото минало на Skoda рефлектира и връху днешното ежедневие на Чехия, а и на любителите на автомобила. Почти всяка година има по някой интересен юбилей, който напомня за многобройните възходи и постижения в доста сложната фирмена история. Тези дни примерно се отбелязват 85 години от показването на легендарния прототип 935 Dynamic. Цифрите са свързани с годината на производството му, а самото име показва каква е основната идея зад него.

935 Dynamic е представен през 1935-а година на изложение в Прага и се превръща в една от сензациите на автомобилния бизнес. Той блясва най-вече с аеродинамичния си дизайн, който му осигурява великолепния за онова време коефициент на съпротивление от 0,37. Концепцията е донякъде като на първия VW (заден двигател и задно предаване). Всъщност въпросът доколко първият VW копира чешка идея си виси със страшна сила в историята. Между другото, хитлеровата „народна кола“ със сходен профил и концепция е показана за пръв път през 1938 година, като тогава е носела името KDF-wagen  -  кръстен на масовата фашистка организация KDF, чрез която се е е реализирала схема за масови продажби на изплащане.

Това е подробност на историята, която е интересна и защото някогашната блестяща Skoda днес е подразделение на VW Group. В последните години то набра такава инерция, че измества имиджово, а и подяжда продажбите на самия VW.  

Що се отнася до 935 Dynamic, то той си остава само прототип, но от онези, които се помнят дълго. Имал е двулитров атмосферен бензинов двигател съссрещулежащи цилиндри, мощност 54 к.с. и полуавтоматична (с електромагнитен превключвател) 4-степенна скоростна кутия. Тежал е 1170 кг, а максималната скорост е била 140 км/ч.  

НазадКоментари