Оптимистичен ноември във Франция

/ Информатор

Пазарът тръгва да се катери нагоре по графиките. Ръст 9,8%

През ноември във Франция са рагестрирани 133 960 нови коли (+9,8% спрямо ноември 2021), което е оптимистичен знак в една песимистична година. Иначе за 11-те месеца досега са има 1 371 008 нови рестирации, което еспад с -8,7% за същия период на 2021. В тези цифри обаче има искрита динамика, която е добре да се познава. Спадът е силен до средата на годината, когато имаше солиден недостиг на нови коли, а след това пък се намесиха треговигите около войната в Украйна заедно със скока в цените на горивата и нарастващата несигурност. Ноември сякаш дава някакъв оптимизъм.

Особено явен е той в областта на електрификацията. През ноември електрифицираните коли са 24% от всички нови регистрации, като чистите електрички нарастват стремително и достигат 15% от пазара, а плъгин хибридите са 9%. Прези декември тази тенденция може да се засили, защото от 1 януари следващата година ще има промени при държавните премии за стимулиране на екологичните коли и това може да подтикне фирмите да подписват сделките преди Нова година.  

В състезанието на моделите начело е Peugeot 208 с 84 хил регистрации, а на второ място е Renault Clio с 57 887 бр,  следван плътно от Dacia Sandero с 57 486 бройки. В първата десетка са се класирали само френски модели (вкл. два румънски).  

НазадКоментари