Офроуд - сезонът започва в Родопите

/ Информатор

Вече е традиция „Кърджали Офроуд Фест“ да открива всички битки на всъдеходи с баири

За шеста поредна година „Кърджали Офроуд Фест“ дава старта за сезона на всички шампионати за автомобили и бъгита извън пътя. Събитието ще се проведе от 15 до 17  март по трудно достъпни  планински и горски терени на изток от Кърджали, а кулминацията ще бъде на затворено двукилометрово трасе в центъра на града, точно до „Водното огледало“ в последния ден на надпреварата – неделя.

Общата дължина на маршрута е 600 км за двата състезателни дни, като на затвореното двукилометрово трасе ще се правят различен брой обиколки в зависимост от категорията и класа. Тази година трак майстор на екстремното затворено трасе е сървайвърът Николай Мартинов – победителят от Сървайвър 3, който е подготвил зрелищно изпитание за „оцеляващи“.

Два дни преди официалният старт, заявки са подали над 135 участника с машини 4х4 от България, Гърция, Турция и Казахстан, които ще стартират и в I-я кръг на Балканската Офроуд Купа за тази година. Фестът в Кърджали е Първи кръг и за Категориите, които ще прекосят Балкана и ще зарадват публиката в супер-специалния етап - ATV и UTV/бъги, Rally Off-Road (бързи трасета за професионалисти и начинаещи с автомобили без лебедка), Hard Trophy (тежко трасе за подготвени автомoбили и пилоти),  Standard Trophy (стандартни автомобили без тунинг и лебедка), Tourist Class (леко трасе за неподготвени автомобили и пилоти), Buggy (всички модели Buggy, UTV, SSV с трасе на категорията Rally Off-Road).

Изключителен интерес обещават да предизвикат  автомобилите с тръбна конструкция без серийно производство в клас „Прототипи”, които са с изключителни възможности и атрактивен външен вид. В битката натози клас основен претендент е Рулис Текмес от Гърция, но той ще срещне достойни конкуренти от Турция.  

Организаторите  на проявата за шеста поредна година са Община Кърджали и екипът на единствения наш пилот, разписал се в рали „Дакар“ - Тодор Христов от троянския клуб „4х4 Адвенчър“. Градоначалникът на Кърджали  - инж. Хасан Азис, лично участва в подготовката на събитието, като от сега се знае, че и този път няма да изневери на състезателния си дух и ще дръзне да премери сили с източноевропейските шампиони Влади Велков и Илиян Георгиев.

В месеца на дамите в пряка битка с мъжете блестят две нежни имена в стартовите списъци - известната водеща от „Хоби Тв“  и дългогодишен състезател с ATV Рени Христова и на навигаторката в клас „Трофи – Рали“ – Ренета Митева.

За логистиката и реализацията  на най-мащабното офроуд състезание, което се провежда у нас, работят 40 души технически персонал за акредитации и настанявене на екипажи, направата на трасета и биваци, времеизмерване, закрити паркове, в това число са и екипите на пожарна, спешна помощ и работещите журналисти в мобилния пресцентър. По традиция в последния заключителен ден около „Водното огледало“ се стичат над 7 000 зрители.  

 

Програма, регламент и стартови списъци ще намерите на адрес

http://www.bulgaria-offroad.com/_m1818/Kardzhali-4x4

НазадКоментари