Облаци над главата на Тиери Болоре

/ Информатор

Подготвя се смяна на изпълнителния директор на Renault, подхъврялят Le Figaro и Les Echos

Главният изпълнителен директор на Renault  Тиери Болоре ще бъде сменен на заседание на борда на директорите на 18 октомври, подхвърлят две водещи френски издания – ежедневникът Le Figaro и икономическият вестник Les Echos. Причината за нарастващото недоверие към него от страна на акционерите е в близостта му със сваления, разобличен за злоупотреби и подсъдим в Япония Карлос Гон, както и в недоверието, което демонстрира към него японският партньор Nissan.

Евентуалната смяна на Тиери Болоре може да се разглежда и като демонстративна жертва на олтара на възстановяването на Алианса. Вчера в Nissan бе обявено ново ръководство, което ще замени компрометирания Хирото Сайкава – бивш близък сътрудника на Карлос Гон, който бе твърде краен в разправата с него и прекалено  енергичен в разкъсването на връзките в Алианса. Очаква се новите шефове да се опитат да възстановят добрите отношения с  Renault и от другата страна ще се постарят да имо осигурят подходящи пратньори за тази цел. Дори и Болоре да не бъде отстранен до края на месеца, неговите позииции вече са разклатени, а това ще издигне ролята на президента Жан-Доминик Сенар.  Неговият мандат от самото начало е бил да укрепи Алианса и да „разчисти къщата“ на Renault. 

Тиери Болоре се присъединява сравнително късно към Renault (през 2015), където моментално се издигна като заместнки и потенциален наследник на Карлос Гон. Във вихъра на скандала той го защити рицарски и определи акцията като „конспирация и съдебна разправа", което пък ускори разкъсването на връзките с Nissan. Иначе Болоре направи много за запазване на здравината на Renault в скандала.  Той остана настрана от акцията за евентуално обединение с Fiat Chrysler, която бе дело на Сенар и се провали гръмко, като срещу нея застана както Nissan така и  френската държава като основен акционер.

 

 

НазадКоментари