Обединението PSA - FCA е готово

/ Информатор

Церемонията с подписите ще е в идните седмици, е съобщено на служителите в двете фирми

Договорът за обединение на френско-немската автомобилна корпорация PSA с итало-американската FCA ще бъде подписан официално до няколко седмици, съобщава Reuters, като се позовава на вътрешна информация от двете фирми. Става дума за писма, с които служителите са предупредени, че подготовката на обеденинето е в твръде напреднала фаза. Самата подготовка е дело на работна група от над 50 човека, ръководени от Девид Остерман от FCA и Оливие Бурж от PSA.  

Обединението на двете могъщи фирми ще роди 4-ия по големина автомобилен производител в света, като оперативното ръководство ще е поверено на сегашния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, докато наследникът на фамилията Аниели Джон Елкан ще има почетни функции като президент.  

На практика това означава и водеща роля на PSA в обединението. Тя се определя не само от енергията и доказаните мениджърски умения на Карлос Таварес, но и на по-доброто състояние на PSA в актуалната продуктова гама и в позициите за преход към електромобилност. В глобален план двете фирми се допълват удачно, особено по географската част. Едновеременно с това ще има и опасности от канибализация на продукти и вътрешна конкеренциа, но досега Таварес се е справял успешно с подобни проблеми. Веочакван проблем възникна в САЩ, където GM е завел дело серщу FCA по стари подозрение в подкуп на профсъюзни дейци, с което са получени конкерунтни предимства. Този твъред объркан юридичесик казус  може и да създаде определени проблеми пред юристите, но не и да провали обединението, е бил категоричен Джон Елкан.  

НазадКоментари