Ново съдебно дело срещу Tesla

/ Информатор

Инцидент със запалена кола и двама загинали младежи се превръща в юридически казус

Съдебните дела, в които е въвлечена Tesla, се превръщат в нещо като все по-гъста гора, из която фирмените адвокати могат да се загубят. Поредното съдебно дело е заведено от родителите на двама загинали в пламъци младежи. Случаят е от май миналата година. Барет Райли (18 години) и неговият връстник Едгар Мартинез са карали Model S, който на висока скорост се блъска в стена в Форт Лодърдейл (Флорида). Колата лумва в пламъци и младежите са изпепелени за минути.

Оплакването е, че батерията е била недостатъчно обезопасена, което прави цялата кола опасна.  Към този добре известен технически недостатък на Tesla обаче се добяват и други обстоятелства. Скоростта в момента на удара е била 187 км/ч. Автопилотът не е бил включен и отговорността за катастрофата е изцяло на шофьора. При такава скорост никоя кола не може да запази пътниците в нея, но пожарът е специфика на електричките и се дължи на разрушените литиево-йонни батерии. Обезопасяването им за подобни ситуации е тежък техничесик проблем на бъдещето и в Tesla той все още не е решен.

 Освен това, когато родителите са купили колата за сина си, те са поискали да се сложи ограничител на скоростта до 137 км/ч, но след това младежът е отишъл в център на Tesla   и е поискал да премахне ограничението. Фирмата е направила това, без да уведоми родителите. По-късно фирмата е въвела специален регулатор на скороста, който е наречен на името на загиналия Барет Райли.  От своя страна  Tesla е обявила, че ще сътрудничи изцяло на разследването.

НазадКоментари