Нова жалба срещу Tesla

/ Информатор

Собственици обвиняват Илън Мъск, че се опитва да прикрие дефект, който води од самозапалване

Хиляди собственици на Model 3 и Model X са подали колективна жалба срещу Tesla че прикрива конструктивен дефект в акумулаторите, които води до опасност от самозапалване. Цялата афера тръгва през април, когато охранителна видеокамера в Китай показа сензационно как колата избухва в пламъци  напълно самостоятелно докато си стои паркирана.

По принцпи самозапалванията са една от големите опасности на литиево-йонните акумулатори, като досега те все пак са се случвали рядко, но всъщност и тези коли все още са рядкост по пътищата и паркингите. В повечето случаи взривовете и подпалванията на електрички  са били следствие на инцидент, сблъсък или при зареждане. В този случай запалването, което протича почти като взрив, става на паркинг без никакава видима причина. За щастие - без жертви.

Фирмата обяви, че провежда разследване и ще ъпдейтва софтуера на бетериите. Това става онлайн, но много от собствениците се оплакават, че след ъпдейта капацитетът на батериите им е паднал и колите имат доста по-малък пробег. От фирмата са им отговорили, че намаляването на капацитета е естествен процес за тези батерии вследствие на експлоатацията. Собствениците пък подозират, че по този начин Tesla не е решила проблема със самозапалването, а порсто хвърля прах в очите им и са подали жалба до пътната администрация в САЩ. Ако следствието потвърди целенасочено прикриване на опасност фирмата е застрашена от огромни глоби.

НазадКоментари