NHTSA опровергава Tesla

/ Информатор

Фирмата разчита стандартните пет звезди на Model 3 като „най-безопасната кола в света“. Мъск тръгва към нов съдебен казус

Националната агенция за пътна безопасност на САЩ (NHTSA) официално опроверга съобщение на Tesla и лично на Илън Мъск, че в краш-тестове Model 3 се е показал като „най-безопасната кола за всички времена“ и че тя има „най-ниска възможност за контузия от всички коли, които някога са тествани“.

Агенцията дава рейтингите си само със „звезди“ и никога не използва словесни описания на безопасността на колите, особено пък в превзъходна степен. В официално изявление от агенцията се напомня, че „5 звезди е най-високият рейтинг за безопасност и че Model 3 не е излязъл извън рамките на този рейтинг“. Крайните резултати на Model 3 са добри по показателите фронтален и страничен удар, обръщане и предпазване от обръщане. Подобни резултати имат почти всички модели на Cadillac, примерно, както и масови модели като Ford Mustang, Honda Accord, Subaru Impreza и Legacy, Toyota Camri.

Изявата на Илън Мъск нарушава правилата на NHTSA за използване на рейтингите за безопасност в рекламата, където изрично е подчертано че думи като „най-безопасен“ и „перфектен“ са нежелателни и подвеждащи. Тези, които нарушат това правило, могат да се сблъскат с Федералната комисия по търговията, която пък следи за коректността на рекламните послания. Tesla вече е имала проблем с подобне казус през 2013-а когато некоректно е обявила, че Model S има „резултат 5,4 звезди“.  

НазадКоментари