Мръсните тайни на миналото

/ Индекс "Горубляне"

Сайтове дават възможност за лесна проверка на регистрациите и предишните собствeници на стар автомобил. Без тях се оставяте в ръцете на мошеници.

Искат или не, българите  трябва да живеят сред таратайки и с таратайки.  Утешителното е, че в огромната си част те са европейски таратайки, което в много от случаите значи, че са били карани по прилични пътища и поддържани сравнително професионално. Е,   не винаги е така, а за нас по-важното е, че попадайки в ръцете на търговците, те се сдобиват с превъртян километраж и смело обработена биография, която трябва да им вдигне цената. Най-елементарното нещо, което може да се направи, за да се избегне заблудата, е да се поиска сервизната книжка. По принцип в сериозните европейски страни те се водят редовно и се попълват старателно. Лошото е, че са елементарни тефтерчета, които наши спецове могат лесно да фалшифицират.

Интернет обаче дава възможност за бърз контрол. В много от страните – донорки на автомобили за България има сайтове, чрез които само по регистрационния номер или номера на рамата може да се провери най-малко юридическата история на колата – първа регистрация и брой собственици. Някои сайтове дори го правят безплатно а, други – срещу сравинтелно ниска такса.

Иначе разказите на продавачите за миналото на стоката им може да ви се сторят занимателни, особено ако сте любител на народното творчество. Базовият сюжет, че колата е била на баба-пенсионерка, която е ходила само до пощата да си взема пенсията напоследък се разнообразява. Интересна версия е сюжетът за оперна певица, която купила колата, но станала много известна, тръгнала по турнета със самолети и не й оставало време да я кара. Ако сте чули нещо по-изобретателно – можете да го споделите на  office@autoobserver.bg, а ние ще направим специална рубрика за продавачески фолклор.

А ето и кратък списък на сайтове за проверка на мръсните тайни в миналато на колите.

Франция Autorigin.com

Белгия Car-pass

Великобритания Hpi

САЩ Carfax

Холандия autodna.com

НазадКоментари