MINI JCW GP на Нюрбургринг

/ Информатор

Новият върховен спортист в гамата прави обиколка с почти половин минута по-малко

През уикенда феновете на моторните спортове от целия свят следяха с вълнение 24-часовото състезание на Нюрбургринг. В предварителната програма на традиционното състезание за издръжливост, те имаха възможност да се насладят на автомобил, който вече е демонстрирал абсолютни върхови постижения на тази взискателна писта. През последните седмици новото MINI John Cooper Works GP премина през изпитанията на легендарната Северна отсечка на Нюрбургринг в рамките на подготовката за серийно производство. И въпреки че до въвеждането на пазара през 2020 година има още много време за фини шлифовки, новият екстремен спортист в гамата от модели на британската премиум марка още сега впечатлява с времена за обиколка, по-бързи с близо половин минута от тези на предшественика си. Във връзка с 24-часовото състезание инженерите на MINI и John Cooper Works временно прекратяват тестовата програма, за да могат за пръв път да представят официално маскирания прототип на новото MINI John Cooper Works GP.

Новото MINI John Cooper Works GP ще се произвежда от следващата година в лимитирана до 3 000 екземпляра серия. С високата си мощност, специфичното и настроено на базата на опита на John Cooper Works в моторните спортове окачване, конструкцията с оптимизирано тегло и прецизно дефинираната аеродинамика то ще постави нови рекорди по отношение на динамиката в сегмента на малките автомобили. Още при предишните тестове стана повече от ясно, че при него екстремната радост от шофирането на MINI постига съвсем нови измерения. На Северната отсечка на Нюрбургринг за стандарт винаги бе смятан предишният модел с времето за обиколка от 8:23 минути. Прототипът на новото MINI John Cooper Works GP направи обиколка на легендарния „Зелен ад“ за по-малко от 8 минути. А тестовата програма дори не е приключила.

При демонстрационните обиколки на Нюрбургринг прототипът на новото MINI John Cooper Works GP не бе шофиран в граничен режим, но неговият изключителен спортен потенциал трудно може да остане скрит дори и при по-спокоен стил на управление. 4-цилиндровия двигател на MINI John Cooper Works GP с мощност над 220 кВт/ 300 к.с. под предния капак осигурява темпераментно ускорение и въодушевяващ звук. Въпреки маскировката за тестовата програма широко отворените въздухозаборници, големите алуминиеви джанти, индивидуалният дизайн на предната и задната броня, както и характерният спойлер на покрива са ярки елементи, подсказващи вълнуващите динамични характеристики.

Запалената по моторните спортове публика на Нюрбургринг се наслади на типичното за MINI състезателно усещане от три поколение. При демонстрационните обиколки прототипът на новото MINI John Cooper Works GP е съпровождан от своя непосредствен предшественик, както и от представеното още през 2006 година MINI Cooper S с John Cooper Works GP Kit. Двата върхови спортиста, произведени в малки серии от по 2 000 екземпляра, още от самото начало бяха олицетворение на чистата страст към моторните спортове и днес са търсени колекционерски автомобили. Техният вълнуващ характер е базиран на концепция, при която спортните гени на MINI се ползват за разработката на върхови атлети, безкомпромисно насочени към екстремна радост от шофирането – принцип, който при новото MINI John Cooper Works GP се издига до още по-високо ниво.

 

НазадКоментари