Легендарният „кабиненролер“ е готов и във версия с електрическо задвижване

" />

Messerschmitt влиза в новата ера

/ Информатор

Легендарният „кабиненролер“ е готов и във версия с електрическо задвижване

Пандемията роди и някои странни автомобилни творения. Прослувутата немска фабрика Messerschmitt-Werke, явно поради липса на по-интересни занимания в карантината, е разработила две нови версии на едноименния „кабиненролер“ от 60-те години.

Да припомним, че Messerschmitt изначално е голяма самолетна фирма, носеща името на великия авиационен конструктор Вили Месершмид. Неговият изтребител Ме-109 се смята за най-добрия боен самолет от времето на Втората световна война, но се е сражавал от грешната страна на фронтовете. Затова и след края на войната на фирмата е забранено да прави самолети и тя се пренасочва към малки возила, подходящи за разорената от войната Германия. Това са „кабиненролерите“ и звезда сред тях  е Messerschmitt. Федералната република обаче се замогва сравнително бързо, кабиненролерите са заменени от истински автомобили с 4 врати, но остават като екзотична страница в историята.

Сегашните прототипи нямат нищо общо със следвоенната мизерия. Разработени са две версии – KR-202 и KR-E5000. Първата е бензинова, а втората – чисто електрическа. Въпреки ретродизайна машините са напълно съвременни – с дискови спирачки, активно окачване, корпус от стъклопласти. Мощността на бениновата е 7,3 к.с., а на електрическата – 6,3 к.с. максималната скорост е 120 км/ч , а пробегът на електричката е 80 км. Вече се приемат и поръчки, като цената на електричката е 12 950 евро.

НазадКоментари