Марк Фийлдс охлажда електроентусиазма

/ Наблюдател

Електрификацията не може да е толкова бърза, колкото са очакванията от нея, твърди бившият шеф на Ford

„Не трябва да се очаква бърза възвращаемост от инвестициите в електрическа мобилност“, е заявил бившият главен изпълнителен директор на Ford Motor Марк Фийлдс.   Според него електрификацията ще се развива бързо, но не и с такива темпове, каквито са предварителните очаквания. Той очертава и механизма, чрез който поривът за електрификация може да вкара автомобилните производители във фатална спирала.  Производстото на електрички в момента  не носи печалби, а в тях потъват огромни инвестиции. За да пробият на пазара те се продават на ниски цени и това намалява приходите на фирмите. Акционерите обаче не са съгласни с намаляването на техните дивиденти, което може да доведе до отрязване на инвестиционните разходи, а по този начин да минират по-нататъшното развитие.

Марк Фийлдс познава добре особеностите на тази тема, тъй като той в известен смисъл бе нейна жертва. Той напусна Ford през 2017-а до голяма степен защото се смяташе, че не се впуска достатъчно смело в електрическата надпревара, макар че бе инвестирал над 5 млрд долара в подобна програма. Вместо него дойде Джим Хакет с планове за спешна електрификация, които така и не се изпълняват реално до днес. Електричките засега не са донесли доходи, но заради тях се бави обновяването на гамата от стандартни модели. По този начин илюзорните надежди за бъдещето водят до загуба на реални позиции в настоящето.  

  

Според Марк Фийлд пред края на следващата десетилетие електромобилите не могат да се наложат като масово средство за индивидуален транспрот освен в определени сфери – примерно за градска мобилност, или в някои професионални сфери.

НазадКоментари