Лука де Мео запазва Alpine

/ Информатор

Dacia е чудо в автомобилния бизнес, обяви новият шеф на Renault

Първата публична изява на Лука ди Мео премина успешно, въпреки че трябваше да съобщава лоши новини. При обявяването на финансовите резултати за поулгодието той докладва за рекордно високи загуби на групировката, свързани с блокирането на бизнеса по време на коронакризата. Пандемията дойде в лош момент за френската режия заради проблемите с пренастройването на работата след ареста на Карлос Гон в Япония и трусовете във взаимоотношенията в Алианса.

Новият изпълнтилен директор обаче е оптимист. Той смята, че коронабурята ще бъде преодоляна и фирмата ще тръгне по пътя на планомерно пренастройване от фокус към обема на производството към приоритет на ефективността. Това означава, че някои модели ще бъдат съкратени заради загубите, които носят – най-често се споменават минивана Scenic и лимузината Talisman, но той не ги посочи конкретно. Подобна програма бе приложена от Карлос Таварес в   PSA и тям тя бе изключително ефективна.

Съкращенията все пак не са тотални. Лука де Мео вижда бъдеще за малкото подразделение за спортни коли Alpine като „нишов бранд“. Това не може да не радва хората с бензин в кръвта, особено в България, където споменът за подвизите на Илия Чубриков с Булгаралпин още са живи.

За Renault оптимизмът на де Мео идва и от това, че е открил две „технологични перли“, които могат да дефинират бъдещето -  хибридното задвижване E-Tech и бъдещата платформа за електромобили CMF-EV. Той я е сравнил с фолксвагеновата MEB, която познава дообре като бивш шеф на Seat.

Супрелативи се посипаха и по адрес на Dacia, която е определна като „чудо, тъй като никой в автомобилната индустрия не може да печели толкова пари на това ниво на пазара“. Затова и според него идвало време  Dacia да се възправи като самостоятелен бранд. Това означава, че ще има иневстиции и разширявяне в гамата на отвъддунавския автомобилен флагман.

Лука ди Мео вече е обиколил повечето заводи и канцеларии, за да се запознае с фирмата и хората. Формиран е и помощен съвет от 40 човека, които му помагат в изработката на плен. Самият план обаче ще бъде представен най-малко след 6 месеца, като той ще е дългосрочна визия за развитието на бизнеса в следващото десетилетие.

НазадКоментари