Кошмарът на навигацията

/ Наблюдател

Пътен възел на пет нива с изходи в осем направления и ленти, оплетени като спагети, ще шашва шофьори и навигации в Китай.

След осем години работа миналата седмица в Китай бе завършен един от най-сложните магистрални пътни възли в света. Разположен е недалеч от град  Хуангуйван, като в него се пресичат пътища, които водят до градския център, летището и извън града – общо в осем направления. Мостовете са разположени на 5 нива, с 15 рампи за свръзване, като най-високото ниво е на 37 метра над кота 0. От въздуха плетеницата от пътни платна и мостове изглежда като топка спагети (или групов секс на червеи, според един стар виц), и в нея навигациите наистина могат да се шашнат, тъй като колите вървят една под друга в различни направления. А и мащабът, както и разстоянията са си китайски – ако сутринта изпуснеш твоя изход, до вечерта при късмет може и да се върнеш.

Инженерното чудо предизвика истински потоп от снимки и коментари в Мрежата. „Навигацията ми каза „карай където искаш и ме остави сама“, споделя един шегаджия, а друг предлага на табелката да пише „град, който не можете да напуснете“. Трети пък се хвали „минах през легендарния мост при Хуангуйван без GPS и без да се загубя“.

НазадКоментари