Коронавирусна миграция на работници за PSA

/ Информатор

Работата във Франция набира обороти, а Полша е в застой. Работната ръка пътува от Изток на Запад

Следващата седмица един екип от 120 полски работника от завода на Opel в Гливице(Полша) ще пристигне във Франция, за да започне работа като трета смяна в завода на PSA в Орден, където работата вече е набира пълни обороти. Съобщението предизвика синдикални реакции, тъй като във Франция все още има доста затворени заводи и свободни работници. Общата конфедерация на труда дори обяви, че „няма да допусне работниците на PSA да станат номади по цяла Европа“.   

Фирмата пък поясни, че става дума за обучени хора от автомобилната промишленст и че тя предпочита да дава работа на своите кадри. Предприятието в Орден произвежда утилитарни машини, за които има голямо търсене и още 30 хиляди неизпълнени поръчки от преди коронавируса, така че предприятието трябва да работи интензивно в сгъстен производствен график.

Според плановете тримесечна командиравка от Гливице към Франция ще получат точно 531 работника.  Те ще бъдат платени съобразно френското законодателство. В същото време има „номадство“ на работници и между предприятия на PSA във Франция, тъй като не всички заводи и конвейри са еднакво натоварени в момента.

НазадКоментари