Коледно чудо за Bloodhound SSC

/ Информатор

Инвеститор все пак се е намерил и опитът за наземна скорост над 1600 км/ч ще продължи

Проектът за автомобил, развиващ над 1000 мили в час (1609 км/ч) все пак няма да потъне в небитието. Преди 10 дена ситуацията изглеждаше абсолютно безнадеждна и на практика отиваше към фалит. Спасителят се е появил в последния момент, съобщава Carmagazine. Той е британският бизнесмен Йън Уорхърст, който притежава инженерингова фирма и има значителен опит в техниката. Купил е проекта за „необявена сума“, а повече светлина върху възможностите и намеренията му ще има в началото на новата година. За сделката е помогнало и британското Министерство на отбраната.

Проектът е космически амбициозен и много скъп. Болидът Bloodhound SSC се задвижва от реактивен двигател от Eurofighter Typhoon, който заедно с ракетни ускорители го засилва до невероятната скорост от над 1600 км/ч. При подобна скорост натоварванията върху човека и върху техниката са огромни. Аеродинамиката му е изпипвана по-внимателно от тази на самолет, като самото управление би изисквало железни нерви и хирургическа прецизност. Колелата са от специално обработен алумиий, за да издържат на огромните натоварания при очакваните 10 200 оборота в минута.

При движението между тях и почвата всъщност се оформя тънък газообразен слой, така че сухопътният скоростен опит всъщност е и нещо като полет. Най-сложният момент при аеродинамиката е да се постигне баланс между притискателната сила и скоростта, за да не се откъсне болида от земята, но и да не бъде натискан прекалено силно надолу. Вътре все пак има и двигател с вътрешно горене – той служи за изпомпване на горивото към реактивния мотор. Пилот на Bloodhound SSC е Анди Грийн – изтребител от ВВС, която е управлявал и сегашния рекордьор Thrust SSC. Неговият рекорд от 763 мили в час бе поставен през 1997 година, като стана първата сухопътна машина, преминала звуковата бариера. 

НазадКоментари