Кола на Жан Тод продадена на търг

/ Ретро

Peugeot 205 Turbo 16, принадлежал и на шефа на ФИА, стига до цена от 274 160 евро

Една жива спортна легенда – добре запазен екземпляр на Peugeot 205 Turbo 16, принадлежал за известно време и на сегашния шеф на ФИА Жан Тод, е продаден на търг от акционерната къща Artcurial Motorcars с цена 274 160 евро. Машината е легенда още със слизането си от конвейера. Тя  е последният номер 200 от лимитираната серия от 200 пътно легални бройки, произведени за хомологацията на спортния модел в Група Б.

Каросерията на стандартната 205 е модифицирана и произведена от Heulliez. Двигателят е модифициран 16-клапанов с мощност около 200 к.с. С тази версия Ари Ватанен, Тимо Салонен, Юха Канкунен са записали ред славни победи в Световния рали шампионат, при това в най-великите му години - когато регламентът на Група Б докара спорта до ръба на възможностите на пилотите и на техниката. И малко отвъд тях. Този регламент се запази само 4 години и бе прекратен след тежки инциденти.

 Конкретният Peugeot 205 Turbo 16 е напълно запазен и в движание. През 1992 година е бил продаден от Жан Тод с 16 хил. км на брояча. Следващият му собственик го ползва за развлечение и го продава на 49 700 км, като е взел решението си и защото „вече няма възможност да го кара от време на време“.

НазадКоментари