Китаец на финала за „Кола на Европа“

/ Информатор

Електричката BYD Seal ще се състезава с 5-ата серия, Renault Scenic, Peugeot 3008, Volvo EX30

Авторитетният конкурс за „Кола на Европа за 2024 година“ навлиза в завършваща фаза. Журито направи последаната селекция и остави финалната седморка, от която ще бъде избран победителят. Претендентите в последния кръг останаха Peugeot 3008, Renault Scenic, Volvo EX30, Toyota C-HR, BMW Серия 5/i5, BYD Seal и Kia EV9.

Peugeot 3008

В този списък има две китайски коли, но знамето с петолъчката се вее гордо само от голямата електричка BYD Seal. Тя всъщнот е и голямата изненада. Volvo EX30 реално също е сглобен в Китай и е произведен от китайска фирма, но самият бранд все още носи не просто европейски, но и скандинавски ореол.

 Volvo EX30 

Интересно дали това ще повлияе върху финалните оценки, като се отчете и нарастващото геополитечско напрежение с „Поднебесната империя“. Иначе електрическата вълна продължава да залива конкурса, въпреки че на пазарите започва да се оттегля. На практика всички модели могат да се задвижват от електричество, но някои имат и бензинови или хибридни версии. Toyota C-HR пък е само хибрид.

Renault Scenic

По една сравнително нова традиция победителят ще бъде обявен на автосалона в Женева, но не онзи, който се провежда в Катар, а оригиналният – онзи в Palexpo, града на Рона. Изложението, което всяка година бе една от най-важните автомобилни събития, не е провеждано от 2020 година, когато удари коронавирсусът. Междувременно брандът бе  закупен от Катар и там се отчита есенно Geneva Motorshow.  Оригиналът обаче се връща и ще се проведе от 26 февруари до 3 март 2024, с модифицирана изложбена концепция и по-ниски разходи.

 BYD Seal

НазадКоментари