Карлос Гон: „Аз съм невинен и набеден“

/ Информатор

Огромна опашка от желаещи се е извила пред съда. Чрез жребии влизат 14 човека

Карлос  Гон с твърд глас е отхвърлил категорично обвиненията срещу него. Той се е явил в 10,30 сутринта по японско време пред съдебно заседание, в което е имал право на 10-минутна реч. Бил е облечен в костюм без вратовръзка, препасан с въже около кръста. В залата са били допуснати 20 японски медии, представители на 3 големи световни агенции (AFP, Reuters, CHBC), френският и бразилският посланици и 14 зрители, попаднали вътре чрез жребии. Опашката от желаещи да присъстват на заседанието се е извила пред залата часове по-рано, всички канидадит са пускали листчета с имената си в кутия, от които са били изтеглени 14-те щастливци, разказва кореспондент на Le Point.

Самата гледка от изслушването не е била особено впечатляваща. Карлос Гон, значително отслабнал, но с твърд глас е направил изявлението си на английски пред безизразния поглед на магистратите.  В официалното съобщение за това заседание не се е споменавало въобще неговото име, а е било анонсирано като „Случай на нарушение на Закона за предприятията“.

Японските медии са имали 20 стола в залата, на които са сядали последователно 5-6 журналисти. Те се сменяли през минута, като излизащият е съобщавал по спомен какво е казал Гон, тъй като вътре в залата им е било забранено да ползват мобилни телефони. Журналистическата щафета е продължила през цялото заседание, което е продължило към два часа, най-вече заради преводите и адвокатските реплики.  Смяната на журналистите е ставала на самата врата, за да не изпуснат нищо от казаното в залата. От заседанието не е излязла никаква снимка, но няколко японски художници са нарисували етюди около изслушването.

Карлос  Гон е припомнил, че е отдал две десетилетия от живота си за спасяването и стабилизирането на Nissan,  обявиле е, че е несправедливо обвинен и задържен по неправомерен начин, декларирал е, че винаги е действал почтено и със знанието и подкрепата на ръководството на Nissan, като е отхвърлил обвиненията, че е укривал доходи или че е прехвърлял лични загуби върху фирмения бюджет. 

НазадКоментари