Кабриолетен рай в Карибите

/ Информатор

Цветно приключение с Mini на малък холандски остров

Това също е Холандия, макар и съвсем различна от дъждовната „ниска земя“. На 8200 км от Астердам е неговата малка колония Кюрасао, 444 квадратни километра остров в Карибите, на около 60 километра северно от Венецуела. Като един от трите острова ABC, Windward Island е идеален за разглеждане в MINI кабриолет. Тъй като нисък, за да предизвика дъждове и е пряко повлиян от североизточните пасати, има малко валежи.

 

Средната температура е 28 градуса - така че ако не се страхувате от слънцето, отворете електрическия текстилен покрив 3-в-1 само за 18 секунди преди обиколката - възможно е да го направите и в движение, при скорост до 30 км/ч. Допълнителната функция за използване на покрива като шибидах за свеж бриз тук едва ли е необходима. В края на краищата, всички прибори за къпане и гмуркане се наместват без  усилие в багажника, който все още е 160 литра, когато покривъте сгънат в него, така че да можете да се насладите напълно на безбройните фантастични плажове на острова.

 

С около 150 000 дружелюбни жители на острова, страхотни ястия с морски дарове и широка гама от развлекателни дейности, това разнообразие от цветове прогонва всяко сиво ежедневие. Почти всичко тук е цветно -къщите, историята, рибите. Това е мястото, където MINI кабриолетът в Caribbean Aqua се вписва идеално.

Изследването на Малката Холандия е най-добре да започнете в столицата Вилемстад, с естественото пристанище Шотегат в центъра му, дом на най-голямото естествено вътрешно пристанище в западното полукълбо. Центърът на града с неговите квартали Punda, Otrabanda, Scharloo и кафенетата Pietermaai е под закрилата на ЮНЕСКО за световно наследство, отчасти заради многото исторически сгради на холандската колониална архитектура. Те включват Форт Амстердам, двореца на губернатора и синагогата Микве Израел-Емануел.

 

Докато Пунда очарова с много тесните си и прави улички, красиво реставрираните вили в Шарло и Питермай впечатляват. Нещата са много цветни в Отрабанда, където компактният MINI кабриолет си проправя път лесно през лабиринта от криволичещи улици със своите малки цветни къщи.

 

Град Вилемстад е разделен от Sint Annabaai, връзката между Карибите и Шотегат. Два моста, които си струва да се видят, свързват кварталите: Koningin Julianabrug се справя с основния поток от трафик и е истински акцент. Тъй като мостът с трапецовидна рамка с дължина 500 метра носи автомобилите на 56,4 метра над водата и позволява незабравима гледка над стария град. И тогава за веднъж трябва да оставите MINI Cabrio там, където е, защото по-на юг е Koningin Emmabrug – достъпен само пеша. Единствената в света "въртяща се стара дама" е построена през 1888 г. и се основава на 16 плаващи понтонни лодки. При необходимост се придвижва с дизелови двигатели, за да могат да преминават големи кораби. Разходката над него е особено препоръчителна през нощта: къщите са ярко осветени и предават още по-специален чар на това уникално място.

 

Ако искате да шофирате от Вилемстад към североизточния край на острова, нямате избор - има само един селски път от столицата. Това е мястото, където MINI Convertible може да покаже своя потенциал, дори ако не е препоръчително да го използвате. Първо, не трябва да шофирате твърде бързо, и второ, ще пропуснете твърде много крайпътни забележителности.

 

На кръстовище зад Гроте Берг решаваме да продължим на север от югоизточната страна на Кюрасао – дори ако са възможни заобикалки към различните плажове или по-малки градове от двете страни. Избираме Kaminda Monica Kapel-Matheeuw, която ни отвежда до Сото. Някога тук е бил базиран най-големият производител на сол в Кюрасао, а днес реставрираните стари сгради са дом на бутиков хотел. Разбира се, както почти навсякъде другаде, ще намерите фантастични плажове за плуване, гмуркане с шнорхел или просто релакс. Понякога трябва да платите няколко антилски гулдена, за да влезете, но си заслужава.

 

Най-северната ни спирка е  Playa Knip Smoothies am Grote Knip, тих бял пясъчен плаж с лагуна в северната част на острова близо до Westpunt. Тук също идват жителите на Кюрасао, за да се насладят на барбекюто си, да скачат в чистата синя вода или да оставят слънцето да им направи тен. На връщане към столицата в северния край на острова посещаваме Christoffelpark, прекрасен национален парк с най-високия хълм на острова- цели 375 метра.

НазадКоментари