Юбилей от спасението на VW

/ Ретро

Точно преди 80 години британските окупационни власти прадават Volkswagenwerk на млада Германия

Точно преди 80 години, на 8 октомври 1949, е била проведена една сравнително скромна церемония, която отбелязва края на изключително критичен период в съдбата на завода за масови немски автомобили във Волфсбург.  Тогава британските окупационни власти са предали управлението на Volkswagenwerk на немското правителство, създадено малко преди това според новата конституция на територията на три обединени окупационни зони, която някъде тогава започва да се превръща във Федерална република Германия.

Дотогава заводът работи бeз да има ясна собственост и без да има дори представа за съдбата си. Щестието на голямата хитлерова фабрика е, че попада в британската окупационан зона, а британците нито са имали намерение да демонтират и извозват машините (като руснаците), нито за забраняват развитието на немска индустрия (като французите), нито да събират и дават убежище на талантите (като американците).

Всъщност англичаните са се надсмивали над странната костенурка с пуфтящ двигател с въздушно охлаждане и не са очаквали от нея да се роди този моторизиран феномен, който по-късно триумфира по цял свята. Разрешили са заводът да работи, за да осигурят някакава прехрана на хората в тяхната зона. А когато в края на миналия век британската автоиндустрия потъваше ускорено по пресата се срещаха открити съжаления, че не са унищожили VW, когато това е било напълно възможно и легитмно право на победителя.

Това, разбира се, е ретроспективна историческа глупост. Немската автомобилостроителна традиция е достатъчно силна, така, че ако не бе VW, то някоя друга от славните немски фирми  (примерно NSU, DKW, Brogweard, че и Audi)  щеше да направи масовата автомобилизация на страната, а и на Европа. А кризата на британските автомобилни фирми си идваше от тяхната неефективност, а не от възхода на VW.  

А „благосклонността“ на британските власти в окупационния период в крайна сметка печели определени симпатии към страната, които са се изявяват дори сега, в напрежението около Брекзит.

НазадКоментари