Jeep пак съди Mahindra

/ Информатор

Индийската фирма се опитва да продава спорния Thar чрез интернет в Австралия

Скандалите между Jeep и най-голямата индийска автофирма Mahindra продължават. От доста време те имат спор относно индийския всъдеход Thar и малкия Roxor, чийто дизайн напомня твърде много на класическия Jeep и на актуалния Wrangler. Спорът е доста сложен и започва назад във времето.  Зад цялата история стои прословутата радиаторна решетка на Jeep. В оригинала тя е със 7 вертикални отвора, патентована е и всяко повторение се преследва съдебно.  Mahindra  обаче е произвеждала още първите Jeep по лиценз и смята, че това и дава право да използва подобен дизайн.

Докато са били продавани извън САЩ не е имало проблеми, но след като първите партиди прекосявт Океана (даже два океана), започват съдебни разправии. Сега актуалният Roxor, който се внася в САЩ, има решетка с 4,5 отвора, но в Индия се продават и машини с класическите 7 отвора. Thor пък има решетка с по-осбена правоъгълна форма, но и там могат де се преброят 7 отвора.

А скандалът сега е заради опит за продажба на Thor в Австралия. Всъщност реални продажби не е имало, обаче е стартирала интернет кампания за проучване на интереса и там е обявено, че ще има внос. Освен това са събирани имейл адреси ан заинтересованите, като кампанията щяла да продължи чрез писма. По този начин вероятно биха могли да се направят сделки, без да има официален внос. Засега обаче има порсто обвинение, като че съдебното дела няма да е за истинско прегрешение, а за намерение за такова.  Интересно....

НазадКоментари