Изгрява звездата на Хенри Форд III

/ Наблюдател

„Прав съм, защото името ми е написано на завода“, са казвали първите двама

Праправнук на легендарния Хенри Форд се устремява към върховете на корпоративната йерархия, обяви Bloomberg. Засега е само високопоставен служител, отговарящ за връзките с инвеститорите, но вече попада в полезрението на внимателните наблюдатели от „Уолстрийт“. И ако покаже достатъчно лидерски и менидъжрски качества, има всички шансове да оглави една от най-големите автомобилостроителни фирми в света.

Той се нарича Хенри Форд, на 39 години, и е представител на петото поколение на династията. А тази династия не обича да стои зад кулисите и само да прибира дивиденти.  За 117 години съществуване само в 20 от тях фирмата не е била управлявана пряко от някой с фамилията Форд, а в повечето от тях и с лично име Хенри.

Основателят на династията Хенри Форд и неговият сид Едсел 

Това е традиция, завещана от патриарха на фамилията, който сам е конструирал колите си и лично е показвал на всеки работник какво и как да прави. Безспорно е един от гениите на Втората индустриална революция, макар че се е случвало да прекрачва границите на разума.

Неговият син Едсел не е имал лидерски качества, а и умира сравнително млад, но внукът му Хенри Форд II ръководеше твърдо следвоенния възход на фирмата, влезе в конфликт с изпълнителния директор Лий Якока, който го представи като самовлюбено чудовище в мемоарите си. Неотдавна пък стана интересен, макар и второстепенен герой във филма „Ford vs Ferrari“. За него има противоречиви оценки, но е безспорно, че е вземал решенията в най-важния кабинет на фирмата в периода на глобалния й възход. Твърди се, че една от любимите му фрази е била „прав съм, защото името ми е написано върху завода“.

След него имаше период на „фамилно безвластие“, в който династията се бе отдръпнала, а фирмата се ръководеше от изпълнителните шефове - до началото на ХХI век, когато кризата във върховете принуди правнука Бил Форд младши да се заеме лично с ръководството. Той се справи успешно в добрите години, а когато се задаваше сериозната криза мъдро отстъпи оперативната власт на Алън Мълали от Boeing, който показа завидни умения в кризисния мениджмънт. Балгодарение на него, както разбира се и на самия Бил Форд, Ford Motor стана единствената щатска фирма измъкнала се без банкрут от голямата криза от 2009 година.

В онези години започна да се шуми около Елена Форд, праправнучка, която се бе издигнала до шеф на отдел, а после и до вицепрезидент, но стана известно, че има проблеми с алкохола, даже полицията в Детройт я хвана да шофира в пияно състояние, и този скандал сякаш я тикна в глуха линия на корпоративната йерархия. Властта на династията по принцпи се осигурява от пакет акции със специални права. Това дразни много от останалите акционери, а и в най-общ  план води до подценяване на акциите на фирмата, доколкото много инвеститори не са склони да си дават парите на фирма, която зависи от "играта на гените". От друга страна обаче именно семейният контрол помогна на Ford Motor да се ориентира  навреме в задаващата се криза от 2009 и да се измъкне от банкрута. GM и Chrysler, които имаха "правилна структура на собственост" потънаха защото алнчността на акционерите не бе ограничавана от традицията на едно семейно благоразумие. 

Александра Форд Инглиш и Хенри Форд III

Изгряващата звезда Хенри Форд III е праправнук, а биографията му е нетипична за мениджър. Завършил е история и известно време  е преподавал история и математика в начални училища. Хуманитарните му увлечения приключват през 2006, когато тръгва по стълбите на фирмената йерархия. Работил е в човешки ресурси, във фондацията, вече е член на борда на авангадното подразделение Rivian и нищо чудно фамилията да разчита на него, за да продължи традицията на пряк контрол върху фирмата. Задават се трудни времена за бизнеса и ако е наследил нещо от гените на прапрадядо си Хенри Форд  I, това може да се окаже и решаващо. Заедно с него във фирмата се издига и красивата дъщера на Бил Форд-младши Александра Форд Инглиш, от която също се очаква да е наследила нещо от талантите на патриарха.

НазадКоментари