Инаугурация за лимузината на Путин

/ Информатор

Наследникът на ЗИЛ се настани в гаража на Кремъл. Догодина ще се продава свободно с името Aurus

Началото на новия мандат на Владимир Путин като президент на Русия бе и повод за първото официално пътуване на новата руска представителна лимузина, която е най-съществената част от проекта „Кортеж“. С нея се премахва политическото неудобство лидерът на амбициозната страна да се вози в чуждестранна кола, пък било тя и Mercedes Pullman. Проектът „Кортеж“ включва не само бронираната официална лимузина, но и колите за съпровод – седани и миниванове.

Те ползват една и съща оригинална архитектура, разработена в Института по автотранспорт НАМИ. Двигателите са няколко, като президентската кола ще има 6,6-литров хибриден мотор, разработен заедно с Porsche. Става дума за авангарден 12-цилиндров алуминиев блок с 4 турбини, мощност 850 к.с. и 1320 Нм въртящ момент. Този мотор обаче все още преминава изпитания, а за церемонията е бил монтиран V8 с 600 к.с. Колата има стандартен регистрационен номер в776ус77. Почти веднага след церемонията някои от добрите познавачи на тайните на руския интернет е открил, че същият номер е принадлежал на стара и ръждива Волга. Любители на кодираните послания пък са разгадали буквите ВУС в номера като Владимир Управлява Страната.

Скоростната кутия е 9-степенен автоматик, за който се твърди, че е изцяло руска разработка. Задвижващи са и 4-те колела. Новата лимузина засега се произвежда в Москва в научен институт. Ще има и малък завод, в който ще могат да се правят до 300 коли годишно, като те ще бъдат продавани под името Aurus – съчетание от латинското Aurum (злато) и Russia. Всеки от моделите на новата имперска марка ще носи името на кремълска кула – „Сенат“, „Арсенал“ и т.н.

НазадКоментари