Има рима: 9-степенен автоматик за Honda Civic

/ Наблюдател

Новата скоростна кутия идва следващата година. Модифицираният дизел 1.6 i-DTEC отчита 3,7 л/100 км и 99 г/км СО2

Honda е направила усъвършенствана версия на познатия турбодизел 1.6 i-DTEC, който ще се монтира на десетото поколение на Civic. Първите бройки от него вече преминаха официалните тестове по новите стандарти за разход на гориво и вредни емисии (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure - WLTP), които влизат в сила от тази година. Докато данните от обичайните европейски (New European Driving Cycle - NEDC) се основават на теоретичен шофьорски профил, новите стандарти са разработени съгласно актуални данни от шофиране в различни точки от света. По този начин тестът дава възможно най-реални резултати.

Инженерите на Honda са внесли подобрения в двигателя и разходът на гориво в новия Honda Civic 1.6 i-DTEC започва от 3,7 л/100 км и вредни емисии от СО2 от 99 г/км (в WLTP цикъл)*. Промените включват намаляване на триенето в цилиндрите благодарение на хром-молибденова сплав за буталата. Използва се съвременна система Bosch за впръскване на горивото, както и малък турбокомпресор, осигурена е циркулация на отработилите газове под ниско налягане, както и отвор в цилиндровата глава, гарантиращ голям всмукателен поток.

Усъвършенстваният 1.6 i-DTEC на Honda е и един от първите силови агрегати, които ще преминат през официалните тестове по процедурата Real Driving Emission (RDE), за да бъдат одобрени нивата на азотните окиси и частиците. Дизеловият двигател е оборудван и с новата система за конвертиране на азотни окиси (NSC) с по-големи катализатори и с по-високо съдържание на благородни метали като сребро, платина и неодим. Азотните окиси се съхраняват до цикъла на регенерация. Максималната мощност на 1.6 i-DTEC е 120 к.с. при 4000 об/мин, а въртящият момент – 300 Нм при 2000 об/мин и с тези данни Civic ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,4 сек.

От средата на 2018 г. за Civic ще се предлага и опция за 9-степенна автоматична трансмисия.

НазадКоментари