25 години Renault Scenic

/ Ретро

Първопроходецът на компактните миниванове бе лансиран преди четвърт век

В началото той бе не просто Scenic, а Megane Scenic – започна като една от версиите в голямото семейство на тогавашния компактен хит. Отличаваше се с по-висока каросерия и еднообемен профил, което даваше малко повече реален вътрешен простор и доста повече усещане за простор.

При разработката му дизаенйрите са променили изцяло подхода – тггънали са отвътре навън, като първо са обмилили инетриора, а посел ас наложили върху него съответната естетика. Все пак първият Megane Scenic бе одачен и в двете отношения – функционален отвътре и исмипатичен отвън. Това и го направи хит.

През 1996 бе припознат като най-удачната формула за семействата с деца. Пазарният му успех предизвика  и конкурентите да правят подобни машини. Заредиха се Citroen Xsara Picasso, Opel Zafira, Ford C-Max, VW Touran, дойде даже BMW 2 Асtive Tourer. Отначало ги нарекоха MPV което е съкращение на „многофункционален автомобил“, а по-късно ги кръстиха „компактни миниванове“. В някои от тях се наместваха и  7 пътнически седалки, което ги сближаваше с по-големите миниванове от типа на Renault Espace или Ford Galaxy. А за да запълни разликата се появи и Renault Grand Scenic.

Началото на века бе времето на техния триумф. Освен че се радзпространиха по гамата на основните масови производители, те плъпнаха и надолу по сегментите. Появиха се и „микрованове“ като Toyota Yaris Verso или Renault Modus. Постепенно обаче интересът към тях започна да намалява, за да бъдат изместени към края на първото десетиилетие на века от новата формула на кросоувърите. Те пък дават усщане за всъдеходност, макар повечето от тях да нямат истински офроуд възможности.

 

А сега вече е редът на електричките, които по свой начин ще разбъркат правилата на пазараната игра. Те пък дават усещане за екологичност, макар че  тя може да се оспорва, ако се отчее енергията за добив на материалите, от които са направени батериите им. Та така е в съвременния бизнес - важни са идеите.  Така или иначе, Scenic вече влезе в историята като първопроходец на една интересна автомобилан формула от началото на ХХI век.

НазадКоментари