25 години от резила на Mercedes

/ Ретро

На 24 март 1997-а бе представена А-класата. През октомври тя се обърна при „еленов тест“

Точно преди четвърт век автомобилният свят посрещаше една от тогавашните си революции – класикът Mercedes напусна богаташкия елитаризъм, за да представи първия си малък хеч, който всъщност бе особен миниван. Трилъчевата звезда стоеше някак предизвикателно върху миниатюрната радиаторна решетка,  фирмата твърдеше, че чрез А-класата е успяла да вкара своите високи стандарти за комфорт, пътно поведение и безопасност в един далеч по-достъпен сегмент, което на практика означаваше и масовизиране на мерцедесите.

Задачата бе твърде амбициозна и в нея тогавашното ръководство на най-старата и опитна автомобилна фирма вложи много средства, енергия и творчески размах. В дизайна и техниката имаше смели, а често и твърде оригинални решения. И всичко това бе пометено от една дребна грешка – недостатъчна странична устойчивост. Тя лъсна при един журналистически тест през октомври, като самият тест е бил проведен с нарушение на стандартните условия. но това не отменяше скандалния факт, че новият Mercedes бе обърнат зрелищно при завой, който се преминава стабилно от тогавашния символ на технически примитивъзм – двутактовия Trabant. Първоначално скандалът имаше разрушителен имиджов ефект. Най-авторитетната фирма стана за смях.

Дори догавашният шеф на Renault Луи Швейцер наруши неписната шефска етика и пусна язвителната забележка, че Mercedes е по-добре да се занимава с това, което разбира, и да не се мъчи да прави малки коли.

Чест прави на Mercedes, че не се поддаде на паника и успя да излезе с достойнство от скандала. За да се преодолее проблемът със страничната устойчивост бе разработена специална стабилизираща програма, която се наложи като стандарт - отначало само за А-класата, е след това се прехвърли към всички останали модели. Голамата фирма все пак показа, че за нея кризата и скандалът не са поражение, а възможност, която се превръща в победа. А-класата остана  в порфолиото и зеема все по-голям дял в продажбите. А скандалният „еленов тест“ се превърна в забавен спомен, който по-късно бе споменат като виц от духовия шеф Дитер Цетче.  

НазадКоментари