22 милиона шкоди досега

/ Информатор

Това е глобална бройка от самото начало. Следващ милион може да тръгне и от Кремиковци

Skoda Auto тържествено отбеляза производството на 22-милионната шкода. Юбилейната бройка е Kodiaq в кадифено червен цвят и е сглобена на конвейер в Китай. В момента чешкото подразделение на VW Group сглобява коли в 16 завода по цял свят, като се готви да направи и нов – някъде на Балканите, може би в България.  „Точно днес имаме 22 милона причини да се гордеем“, е заявил шефът на китайското подразделение д-р Ралф Хансен.

Цифрата 22 млн. е сборна, като отчита цялата проудкция от самото начало, а първата шкода е направена в Млада Болеслав в далечната 1905-а година. Фирмата обаче е по-стара, като цялата приказка започва с това, как двама млади чешки инженери Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент били обидени от високомерната реакция на немски производетиел на велосипед, който се повредил. Те написали писмо на чешки с искане за гаранционен ремонт и получили унизителен отговор, че трябва да пишат на разбираем език (немски). Не написали нищо, а поправили сами велосипеда и започнали да произвеждат собствени.

До Втората световна война Skoda вече е могъщ индустриален конгломерат, а автомобилите са сред най-добрите в Европа. После социализмът  дойде и си отиде, а Skoda стана част от групировката на VW. И се развива толкова успешно, че започва да заплашва основния немски бранд, а производството нараства с главоломни темпове. Ето и някои от основните жалони в натрупването на 22-милиониня тираж.

1991 – 5 млн.

13 юли 2006 – 10 млн.

5 февруари 2013 – 15 млн.

26 септември 2017 – 20 млн.

10 април 2019 – 22 млн.

НазадКоментари