2020 трагична за пазара у нас

/ Анализатор

Спадът на продажбите на нови коли за годината в България е -36,8%. Средно за ЕС е -23,7

България е сред страните от ЕС, в които продажбите на нови коли са ударени най-зле от коракризата. За цялата 2020 година спадът у нас е с -36,8%, докато средно за ЕС е -23,7%, показва статистиката на АСЕА. България отчела 22 368 сделки, докато през 2019 година те са били 35 371.  По-зле от нас е Хърватия със спад -42,8%, а Португалия и Испания са малко по-добре с -35% и -32,3%. Очаквано никоя от страните не приключва с ръст, но все пак спадът на всички останали е под -30%. Причината за тази буря над пазара е ясна – коронавирусът и свързаните с него мерки за затваряне на обществената активност, които засегнаха  тежко и бизнеса.

Има и искрица оптимизъм. Декември приклъчва по-позитивно за Еврепа, като в него някои страни отчитат и ръст (Австрия, Дания, Германия, Ирландия, Литва, Румъния), драги – сравнителон нисък спад. Бълбгария (-42%) и Хърватия (-49,5%) отново са лидери в отрицателната калсация на спада.

Всъщност миналата година е трагична за цяла Европа, като въпросният спад от -23,7% е най-високият записван откакто се води статистика на продажбите. Тенденцията за спад е всеобща и при статистиката по фирми. Пълната таблица с резултатите е приложена като отделен файл.

НазадКоментари