IAA – сега във Франкфурт, утре и в други градове

/ Информатор

Кризата на автосалоните налага промяна. Обсъжда се даже „пътуващо шоу“

Бъдещето на автосалона във Франкфурт в неговата сегашна форма е неясно, обяви немският вестник Handelsblatt. Повечето от автомобилните производители са недоволни от IAA. „Тазгодишното издание е жалка сянка на IAA“, обяви публично бившият шеф на Opel Карол-Томас Нойман.  Проблемът е не толкова на организаторите, колкото на самия жанр на този тип изложения в световен мащаб. Не случайно и автосалонът в детройт реши да смени радикално времето на провеждане.  

Интеренет унищожи значението на големите автосалони като подиум за представяне на новостите, а самото участие там става прекалено скъпо и най-важното - неефективно за фирмите. По тази причина Toyota, Peugeot, Citroen, Nissan, Kia, Volvo, Ferrari, Fiat-Chrysler се отказаха от участие във Франкфурт, а повечето от останалите намалиха бюджетите и размерите на щандовете си. „В бъдеще фокусът на участието в едно моторшоу ще бъде повече върху технологиите, отколкото върху продуктите“, пророкува пред Automotive News финансовият шеф на BMW Николас Петер.

Напълно възможно е да се промени и самият формат на шоуто, което вече може да се разгледа по-лесно и по-пълноценно чрез интернет, отколкото с лично посещение.  В немската преса е обсъждана и екзотичната идея мащаба на реалното изложение рязко да се намали и то дори да сменя домакинството си. Огромната панаирна палата във Франкфурт в момента остава полупразна. При намаления мащаб в Германия има достатъчно градове, които могат да осигурят подходящи експозиционни зали, а ако домакинството се сменя локалният интерес може да е по-силен.

Интересна тенденция е, че по-малките локални автосалони сакаш стават по-притегателни, но не толкова като представителни мероприятия, колкото като панаири за продажби със специални отстъпки. По така се възроди автосалонът в Лион (Франция), която съкрати времетраенето си, намали рязко цените за участие и за посещение и свърза автосалона с търговски кампании на фирмите. Тълпите нахлуха в залата, в която не остава празно място. Поредното му издание ще е от 26 до 30 септември, като списъкът на участниците е по-дълъг от колкото този във Франкфурт. Дали пък това не е пътят и за софийското моторшоу?

 

НазадКоментари