И RIFTER по електрическата пътека

/ Информатор

Двигател от 136 к.с., пробег по WLTP - 280 км, до 7 пътническа места в комфортна и просторна кабина

PEUGEOT продължава глобалната си офанзива за електрификация. Последната новост в тази актуална и авангардна тенденция е миниванът PEUGEOT e-RIFTER.

Любимецът на българския бизнес скоро ще може да бъде поръчан с екелогично задвижване при следните характеристики:

  • пробег до 280 км по WLTP,
  • 2 дължини (Standard и Long) и до 7 места,
  • багажник с до 1050 литра при 5 местна конфигурация,
  • капацитет на теглене от 750 кг.

В България може да паркира безплатно в централните градски части, а в Западна Европа – и да влиза в онези зони, които са забранени за замърсяващи коли.

Базиран върху мултиенергийната ефективна модулна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), PEUGEOT e-RIFTER предлага 100% електрически двигател с максимална мощност 100 kW и максимален въртящ момент от 260 Нм, наличен от момента на стартиране, без вибрации, шум, смяна на предавки, миризми и, разбира се, CO2 емисии.

Редукторът на оборотите е адаптиран да изпълнява ограниченията за натоварване, присъщи за употребата на превозните средства от този сегмент.

Експлоатационните показатели (в режим POWER) са следните (данните са в процес на хомологация):

  • Максимална скорост от 135 км/ч,
  • Ускорение от 0 до 100 км/ч за 11,2 секунди,
  • Ускорение от 80 до 120 км/ч за 8,9 секунди,

И двете версии (Standard и Long) са налични с литиево-йонна батерия (18 модула) с капацитет от 50 kWh, който осигурява пробег до 280 км според WLTP, в зависимост от версията и стила на шофиране.

Термичният контрол на батерията позволява бързо презареждане (до 100 kW), оптимизиран пробег и удължен експлоатационен живот.

Налични са два типа бордови зарядни, за да се удовлетворят всички нужди и всички решения за зареждане на клиентите - еднофазно зарядно с мощност 7,4 kW като стандартно оборудване и опционално трифазно зарядно с мощност 11 kW.

Отворът за зареждане, разположен на задния ляв калник, позволява зареждане на превозното средство по различни начини: от стандартен контакт, усилен контакт, Wall Box или дори на зарядни станции за бързо зареждане.

Режимите на зареждане на батерията с капацитет 50 kWh са разнообразни и адаптирани към всяка ежедневна ситуация. Възможни са няколко режима на зареждане - вкъщи, на работа или на обществени зарядни станции:

  • От стандартен контакт (8A), с пълно зареждане за 31 часа,
  • От усилен контакт (16A), с пълно зареждане за 15 часа,
  • От Wall Box с мощност 7,4 kW: пълно зареждане за 7,5 часа с еднофазно бордово зарядно устройство с мощност 7,4 kW,
  • От Wall Box с мощност 11 kW: пълно зареждане за 5 часа с трифазно бордово зарядно устройство с мощност 11 kW,
  • От устройство за бързо зареждане: термичният контрол на батерията позволява употребата на зарядни станции с мощност 100 kW и достигането на 80% от заряда за 30 минути.

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага програмируемо отложено зареждане: от екрана на навигацията (според версията) или от приложението за смартфон MyPeugeot® (според версията). Това приложение позволява да се стартира или отлага зареждането по всяко време, както и да се провери статуса на заряда.

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага на пътниците най-добрия температурен комфорт с:

 • Мощен отоплителен резистор (5 kW),
 • Седалки с подгряване (според версията),
 • Предварителна климатизация, която може да бъде зададена от сензорния екран (според версията) или дистанционно чрез приложението за смартфон MyPeugeot® (според версията). Когато автомобилът е включен в контакт за зареждане, тази функция, освен че осигурява комфорт, оптимизира също пробега, като позволява на батерията по-бързо да достигне оптималната работна температура.

Кокпит в пълна е-волюция:

По отношение на мястото на водача централната конзола е обновена и съдържа:

  • Новото управление на скоростната кутия с лостчета „е-Toggle“. Идеално интегрирано и ергономично, то предоставя достъп до функциите Park (Паркиране) / Reverse (Заден ход) / Neutral (Неутрална позиция) / Drive (Задвижване) и Brake (Спирачка),
  • Селектор за 3 режима на шофиране,
  • Пространство за вещи със станция за индукционно зареждане на смартфони.

Новият PEUGEOT e-RIFTER предлага 3 режима на шофиране, избираеми чрез селектора на режима:

  • Eco (60 kW, 190 Нм): подпомага пробега и плавното шофиране,
  • Normal (80 kW, 210 Нм): оптимален за ежедневна употреба,
  • Power (100 kW, 260 Nm): оптимизира експлоатационните показатели при транспортиране на тежки товари

Два режима на спиране са налични с подходящия тип регенериране на батерията:

  • Moderate (Умерен), за усещания, сходни с тези при превозно средство с двигател с вътрешно горене,
  • Augmented (Усилен) (достъпен от бутона „B“ или „Brake“ - Спирачка, разположен върху управлението на скоростната кутия), за подчертано намаляване на скоростта при освободен педал на газта с цел увеличаване на пробега.

Всички версии на новия PEUGEOT e-RIFTER са оборудвани с електрическа паркинг спирачка - нова функция при този модел. Освен че освобождава място на пода, тази автоматична функция добавя комфорт и спокойствие при ежедневното шофиране.

PEUGEOT i-Cockpit® се развива в технологично отношение с два нови инструментални панела, за да споделя с водача цялата информация, необходима за правилното управление на едно 100% електрическо превозно средство:

Като опция можете да имате 100% дигитален инструментален панел, за първи път в сегмента на автомобилите за свободното време, с 10-инчов дигитален дисплей с висока резолюция. Извеждането на информацията, интегриращо най-новите разработки в графичния дизайн на Марката PEUGEOT, е с пълни възможности за конфигуриране и персонализация. Инструменталният панел има няколко режима на извеждане, достъпни от диск на волана, което позволява на водача да настрои своя PEUGEOT i-Cockpit® изцяло според желанията си. Това може да включва например акцент върху навигацията, управлението на енергията или системите в помощ на водача и т.н. Всичко е „по мярка“. 

Стандартният аналогов инструментален панел е адаптиран към управлението на електрическо превозно средство и е оборудван с:

  • Уред за измерване на мощността (powermeter) за извеждане нивото на консумация (ECO за оптимизация на енергията или POWER за максимална мощност) или възстановяване на енергията (CHARGE),
  • Индикатор за консумацията на уредите за температурен комфорт (отопление, климатизация),
  • Индикатор за заряда на батерията,
  • Цветна матрица, изобразяваща енергийните потоци, проследяването на заряда (текущ или отложен), информацията от бордовия компютър и пробега.

На централно място в бордното табло е разположен сензорният екран с пакет за свързана навигация, от който е достъпно менюто „Electric“ чрез съответния бутон и менютата:

  •  „Flow“ за преглед на енергийните потоци в реално време,
  •  „Statistics“ за извеждане на статистика за консумацията,
  •  „Charge“, което позволява планиране на отложено зареждане.

Удоволствие от шофирането, интелигентност за по-голямо улеснение:

Новият PEUGEOT e-RIFTER комбинира компактни външни размери с максимални възможности за товарене. Батерията е разположена под пода без да оказва никакво въздействие върху товарния обем.

Това разположение, в съчетание с платформата EMP2, усилва и стабилността, предоставяйки същото удоволствие от шофирането, както при версиите с двигател с вътрешно горене, благодарение на оптималното разпределение на масата. 

Гарантирано е качеството на окачването, идентично с това на версиите с двигател с вътрешно горене, за да се осигурят най-добрите експлоатационни показатели.

Водачът на новия PEUGEOT e-RIFTER се чувства комфортно във всички ситуации със специално адаптираната система за сервоусилване на волана, която улеснява шофирането с диаметър на завой от 10,8 м (версия Standard, между бордюри) и височина под 1,90 м, която гарантира достъп до повечето паркинги.

Подобно на версията с двигател с вътрешно горене, новият PEUGEOT e-RIFTER предлага модулен обем с възможност за лесна адаптация, без да прави никакви компромиси.

Предлага се в две версии с 5 и 7 места в две дължини всяка - Standard (4,40 м) и Long (4,75 м). Последната добавя дължина както в междуосието, така и в надвеса за постигане на перфектното ниво на простор.

Всяка от 3-те отделни седалки на 2-рия ред може да помести едно детско столче. Седалките могат да бъдат лесно прибрани в пода чрез бутона Magic Flat.

Във версията Long 2-те отделни седалки на 3-тия ред могат да се плъзгат и да се изваждат (както и при версията Standard) за адаптиране към всяка ситуация и увеличаване на обема на багажника или пространството за коленете на пътниците.

Товаренето на дълги предмети също е по-лесно, благодарение на предната седалка, която може да се прибере в пода.

Багажникът на PEUGEOT e-RIFTER има товарен капацитет, вариращ от 775 литра до кората на багажника за версията Standard с 5 места до 4 000 литра до тавана на автомобила при сгънати задни седалки при версията Long.

Кората за багажника има две позиции и може да бъде използвана за промяна в разпределението на багажника. Тя може да се прибере зад облегалките на седалките на 2-рия ред.

Налични са голям брой много щедри и леснодостъпни отделения за съхранение с обем до 186 литра, в зависимост от версията. Те са разположени из цялото купе, на централната конзола, отпред в пространството за съхранение над предното стъкло, в панелите на вратите, на 1-вия и 2-рия ред и в багажника.

Емблематичният покрив Zenith® се променя през поколенията, ставайки все по-привлекателен. Клиентите вече са дали високата си оценка за него и той има монолитен стъклен панел, който може да се покрие с електрическа щора. Завършен е с прозрачна плаваща арка с място за съхранение и разпределение на вещи. Така купето е много по-светло.

Уникална характеристика в този клас е широката задна врата, която съдържа отварящо се задно стъкло. Това практично стъкло позволя достъп до багажника без отварянето му. Тази характеристика е особено полезна за вземане на вещ от кората на багажника, или когато автомобилът е паркиран в близост до препятствие.

Като гаранция за безопасност и комфорт на потребителите, 100% електрическите версии могат да бъдат оборудвани със следните технологии и системи в помощ на водача:

  • Достъп до автомобила и стартиране без контактен ключ,
  • Безжично индукционно зареждане за смартфони,
  • Advanced Grip Control с 5 режима на сцепление,
  • Асистент при потегляне по наклон,
  • Visiopark 180° (камера за обратно виждане),
  • Регулатор/ограничител на скоростта,
  • Предупреждение при неволно пресичане на маркировката,
  • Предупреждение при риск от сблъсък,
  • Автоматично аварийно спиране,
  • Предупреждение за бдителността на водача,
  • Автоматично превключване на дълги и къси светлини,
  • Разпознаване на ограниченията за скоростта и препоръки,
  • Разширено разпознаване на пътните знаци (стоп, еднопосочна улица),
  • Следене на мъртвата зона,
  • Система за контрол на стабилността на ремаркето.

 

Неразделна част от ежедневието, смартфоните са също част от новия PEUGEOT e-RIFTER. Информацията се интегрира на централния екран благодарение на съвместимостта с MirrorScreen, включително с протоколите за свързване Apple CarPlay™ и Android Auto™. 

За да подсигури безопасността на пешеходците, при движение напред и назад в града със скорост до 30 км/ч се чува звуков сигнал, който сигнализира наличието на превозното средство.

Новият PEUGEOT e-RIFTER ще бъде позициониран по-високо на пазара с 4 нива на оборудване:

  • ACTIVE PACK à Електрическа паркинг спирачка / Плъзгаща се врата / Климатик / Пакет Безопасност / Bluetooth радио / Седалки, сгъваеми в съотношение 2/3-1/3.
  • ALLURE à ACTIVE PACK + Помощ при паркиране на заден ход / Брони в цвета на каросерията с хромирана радиаторна решетка/ Сгъваема седалка за пътника отпред / Пакет Безопасност Плюс.
  • ALLURE PACK à ALLURE + / Дигитален i-Cockpit® / 16-инчови алуминиеви джанти / Покривни рейки / 8-инчов сензорен екран с дублиране на съдържанието / Кожен волан / Visio Park 1 / Тонирани стъкла / Отварящо се задно стъкло,
  • GT à ALLURE + Специфични 17-инчови алуминиеви джанти / GT стилистични елементи / Автоматичен двузонов климатроник / Отделни задни седалки / Стартиране без контактен ключ.

Отличителният стил на PEUGEOT:

Верен на концепцията за силата на избора на Марката, новият PEUGEOT e-RIFTER запазва атлетичния, солиден стил на версиите с двигател с вътрешно горене, допълнен с нови, отличителни характеристики.

Екстериор:

  • монограм „e-RIFTER“ отзад,
  • големи 16-инчови колела (215/65R16),
  • отвор за зареждане на левия заден калник (на същото място като отвора на резервоара за гориво).

Интериор:

  • нов дигитален PEUGEOT i-Cockpit®, оборудван с 10-инчов дигитален инструментален панел или с аналогов инструментален панел с цветна матрица,
  • специална графика за централния сензорен екран с пакет свързана навигация с гласово управление, включително информация за трафика в реално време и опасни зони от TomTom Services, както и наличието и местоположението на обществени зарядни станции,
  • ново управление на автоматичната скоростна кутия с лостчета „e-Toggle“,
  • селектор за режима на шофиране, който позволява превключване между режими Eco, Normal или Power,
  • електрическа паркинг спирачка.

С това ново превозно средство, което идеално въплъщава силата на избора, PEUGEOT разширява още повече ангажимента си за електрификация на моделите си.

Новият PEUGEOT e-RIFTER се базира на 3 основни точки:

  • Спокойствие: Да се предложи 100% електрифицирана гама от пътнически автомобили PEUGEOT през 2023 г.,
  • Удоволствие:  Производителност без компромис с удоволствие от шофирането на PEUGEOT като част от неговото ДНК,
  • Простота: Подкрепяне на клиентите в процеса на закупуване и поддръжка.

Новият PEUGEOT e-RIFTER ще се продава в Европа през втората половина на 2021 г. Той се произвежда във Виго, Испания.

НазадКоментари