И Nissan на подсъдимата скамейка

/ Информатор

Прокурорите обвиняват цялата фирма за укриването на доходите на Гон. Той остава в ареста

Новото обвинение към Карлос Гон и неговия сътрудник Грег Кели дойде точно навреме, за да не може те да излязат от килията, след като законният срок за задържане по първото обвинение изтече. Очакваше се, че прокурорите ще им пришият нещо ново,  но всъщност  става дума за същия казус – укриване на доходи – само че в по-разширено тълкуване.

Сега освен Гон и Кели обвиняема е и цялата фирма Nissan, което означава - и зпълнителният директор Хирото Сайкава. Той обаче би трябвало да е под закрила, защото е „надул свирката”  и цялата афера е тръгнала от негов сигнал до прокуратурата. А дали той е подал сигнала, за да се спаси от уволнение или става дума за грандиозен корпоративен заговор за предефиниране на отношенията в Алианса – вероятно ще се разбере доста по-късно.

В официално изявление от името на Nissan се поднасят извинения и се поема ангажимент фирмата да поправи поведението си. С това цялата афера започва да прилича на  сталинските процеси, където обвиняемите охотно признават вината си и сами си искат по-тежки наказания, за да се поправят. Засега обаче нито Гон, нито Кели не са признали вина и ще защитават това и пред съда, заедно с високоплатени адвокати. Каквото и да стане, този скандал и процес вече са влезли в историята.

НазадКоментари