И малко индийска екзотика

/ Ретро

Триколката SAIL Badal e родена като евтино копие на Reliant Robin през 1974-а и там си остава

Разбира се, българитe имат право да недоволстват, че им се налага да карат таратайки втора ръка, дошли да завършат тук жизнения си път, започнал някаде на Запад, но все пак не трябва да изпадат в самосъжаление, защото има и много по-лоши варианти. В Индия например новите коли са още по-недостъпни, при това са недостъпни за много повече милиони жители (ако не и милиард) и тамошните хора трябва да карат велосипеди, мотори, рикши и едни от най-странните творения на техническата мисъл.

Такова например е SAIL Badal, който бе провъзгласен от руския сайт Motor за „най-лошата кола в света“. Става дума за триколка, която е по-евтино и опростено копие и на прословития с елементарната си конструкция и с ниската си цена британски Reliant Robin. Индийското копие е създадено през 1974-а година от начинаещо предприятие. Те са възпроизвели творчески каросерията, като са отрязали всичко, което им се е струвало излишно, но пък самото купе се разширява. Добавя се трета врата и нещо като полица над двигателя, където някой може да се свие в ембрионална поза и да спи.

 Двигателят е италиански Innocenti – двутактов с 1 цилиндър и мощност цели 12 к.с. След него идва скоростна кутия с 4 предавки. Задвижващи са две колела – онези на задния мост, като те са оборудвани и със спирачки. Предното е само завиващо, но нито е теглително, нито спиращо.

Тези машини са произвеждани 12 години, била са харесвани, дали са на мнозина първата лична кола и въобще първите пътешествия и са влезли в моторизираната митология на индийците. Снимани са и във филмите на Боливуд.

По същото време у нас се сглобяваше „Москвич“ и се ширеха съжаления аз провала с Булгаррено. А днес май на средно семейство се падат по две коли – вярно таратайки, но все пак коли.

НазадКоментари