" />

Citroen представя ретро бус в Бурже

/ Ретро

Възродената легенда с къдравите ламарини ще бъде звезва на "автосалона на развлеченията" близо до Париж

Възроденият Citroen Type H ще бъде една от звездите на изложениета на автомобили за развлечения, което се открива в края на тази седмица в Бурже, близо до Париж. Изложението ще трае две седмици по време, когато в самия Париж ще се проведе големият "Мондиал на автомобилите", така че ще може да привлече повече компетентна публика.  На салона за автомобили за развлечения се показват основно каравани и къмпингови машини. 

Върроденият Type H е дело на дизайнера Давид Обендорфер и на италианският „кароциер“ Фабрицо Казелани . Всъщност става дума не за истинска ретрокола, а за кит от панели, които сe монтират на стандартен Jumper.

Панелите, макар и твърде стилизирано, напомнят за легендарните къдрави ламарини, които някога са били използвани заради по-голямата коравина и сравнително евтиното производство на този профил. Същият профил е бил използван и за самолетите Junkers Ju 52.  Къдравото фургонче на Citroen е конструирано през 1947-а и остава в производство до 1981-а година. За началото си е технически авангард - има самоносеща каросерия, предно предаване и независимо окачване. Моторите и скоростните кутии се променят, но като цяло машината е непретенциозна, сравнително достъпна и здрава. Забавният й външен вид я вкарва и на екрана, при това в златната епоха на френското кино.

 

НазадКоментари