И Европа си има Гигафабрика

/ Информатор

Stellantis ще произвежда батерии за електромобили заедно с Mercedes във Франция

Интервю

Европа скоро ще се сдобие със собствена огромна фабрика за производство на литиевойонни батерии за електромобили. Тя вече е построена във Франция, в департаманета Па дьо Кале, близо до брега на Ламанша и на една голяма крачка от Великобритания.

Инвестицията от 7 милиарда евро е поделена между автомобилните гиганти Stellantis и Mercedes и  енергетичното дружество  Saft (филиал на TotalEnergies специализиран в батериите).

Самият завод носи името Automotive Cells Co (ACC) и е построен за 17 месеца. В момента се монтира и настройва технологичното оборудване, като се очаква производството да започне ритмично през есента. Мащабът на завода е сравним с Гигафабриките на Илън Мъск.

 

Тази инвестиция е направена с амбицията не просто да задоволява нуждите на Peugeot, Citroen, Alfa Romeo, Mercedes и другите присъдружни брандове с модерни и ефективни батерии, но и да се пребори със зависимостта на Стария контенинт от китайския внос. Целта на предприятието е и да изведе Европа в челото на технологичния прогрес при батериите. Производството в  Automotive Cells е гъвкаво, като коновейрите пускат малки клетки, които могат да се сголобяват в различни конфигурации в зависимост от нуждите на конкретните модели.

НазадКоментари