Honda по пътя на разума

/ Наблюдател

Такахиро Хачиго е умерен скептик към очакваните технологични революции

„Honda се отнася предпазливо към реалното използване на автономните коли, както и към масовизирането на напълно електрифицираните“, се твърди в голям материал на Automotive News. В разговор с изпълнителния директор Такахиро Хачиго става ясно, че фирмата не се плаши от технологичният авангардизъм на новите устройства, а просто вижда по-реалистично опасностите и проблемите, които те могат да създадат и предпочита да не залага на бързото им внедряване в масови мащаби.

По тази причина и хибридите сега са във фокуса на вниманието, въпреки че фирмата е разработила и собствен електромобил. Електромибилите в момента са обект на прекомерно медийно внимание, но за тях все още няма достатъчно силно търсене, особено ако не са подкрепени от държавни субсидии. На практика това прави инвестирането в тях рисково, а Honda като сревнттилен малка фирам не може да си позволи големи инвестиционни експерименти.

Същото е положението и с модулите за авнономно управление на колите. Първите 2 степени, в които колата облекчава шофьора в някои функции, вече се пуснати, но развитието на ситемите от Ниво 3 нагоре е свързано с прекалено сложна техника, както и с въпроса за отговорността при инцидент и към тяхното въвеждане име все по-нарастващ скептицизъм, се казва в материала. През 2017 Honda бе обявила, че ще въведе Ниво 5 през 2025 година, но напоследък по тази тема се мълчи, а фирмата пердпочита да обогатява своята Honda Sensing system с нови футкции, а не да поверява решенията на компютър.

НазадКоментари