Honda електрифицира Формула 1

/ Информатор

Японската фирма ще задвижва болидите на Aston Martin Aramco Cognizant

Honda ще участва в сезон 2026 на Формула 1 в качеството си на доставчик на двигатели за тима Aston Martin Aramco Cognizant. Съгласно правилата в голямата надпревара процентът на мощност от електромоторите ще бъде увеличена на три етапа. Honda ще усъвършенства своите технологии за електромотори и батерии в състезанията на Формула 1, а след това ще ги вкара в масово производство. В преследване на целта си да постигне въглеродна неутралност от 2030 г. от началото на сезон 2026, организаторите на Формула 1 ще въведат нови правила за съотношение до 50/50 между мощностите на ДВГ и електромотора. Това е сериозно увеличение спрямо актуалния индекс 2, като е въведено и изискване за използването на 100% възобновяеми горива. Съгласно актуалните за сезон 2023 правила приносът на електромотора към изходната мощност трябва да е малко под 20%.

По-специално регулациите за сезон 2026 изискват намаляване на мощността на двигателя, придружено от увеличаване на тази на системата за възстановяване на енергия (ERS), която рекуперира кинетичната енергия при определени ситуации като спиране и я превръща в електрическа. Резултатът от това ще е максимална изходяща мощност в диапазона между тази на ДВГ и електрическия мотор.

Тези промени във Формула 1 са в унисон с насоката, в която Honda вече работи с цел да постигне въглеродна неутралност. На основата на тези планове японският производител реши да се включи в новото изданиена Голямата надпревара.

Honda Racing Corporation (HRC), която от 2022 г. ръководи както автомобилните, така мотоциклетните дейности на марката в областта на моторните спортове, поема отговорността за разработването на силовите агрегати, участието в състезанията и менижирането на участието във Формула 1.

Ето какъв бе и коментарът на Тошихиро Мибе, изпълнителен директор на Honda: „Една от ключовите причини за нашето решение да се впуснем в новото предизвикателство е, че най-голямата по формат надпревара в света се стреми да се превърне в състезание с устойчиви източници на енергия, което е в унисон с корпоративната линия на Honda – стремеж към въглеродна неутралност. Така участието ни ще се превърне в платформа, която улеснява разработването на нашите електрически технологии.

Honda е компания, чието развитие исторически е свързано с поемането на предизвикателства и печеленото на състезания от световен мащаб. С новите за сезон 2026 регулации ключово за успеха ще бъде наличието на компактен, олекотен и мощен електрически мотор с ефективна батерия, способна да поддържа висока и незабавна изходяща мощност, както и технологии за управление на енергията. Вярваме, че технологиите и ноу-хауното, натрупано в спорта, може да бъде приложено директно в бъдещи масово произвеждани електрически превозни средства като електрически спортни флагмани, технологии за електрификация в различни сфери, вкл. и eVTOL, която все още е в процес на разработване.

Honda и новият ни партньор, тимът на Aston Martin във Формула 1, споделят еднаква решимост за победа, така че от началото на сезон 2026 ние заедно ще работим и ще се борим за шампионската титла като отбор Aston Martin Aramco Honda“.

„Приветствам присъединяването на Honda и на HRC към отбора Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team. С тях споделяме общи пориви, убеждения и безмилостна амбиция да успеем. Honda е световен титан с дългогодишен и впечатляващ успех в моторните спортове. Бих искал да благодаря на г-н Мибе и на г-н Ватанабе, както и на целия екип на HRC, че се впускаме в това вълнуващо бъдеще заедно“, коментира Лорънс Строл, изпълнителен президент на Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team.

„На фона на големите промени, свързани с преминаването към общество с въглеродна неутралност, възстановихме HRC като платформа за устойчиво и прогресивно развитие на дейността на Honda в нейна голяма сила - моторните спортове като. Ще създадем устойчиви оперативни структури за нашите състезателни дейности и ще продължим да осигуряваме повече мечти и вълнения за феновете си от цял свят“, заяви Коджи Ватанабе, президент на Honda Racing Corporation.

НазадКоментари