Great Wall покорява Европа чрез Li-Ion

/ Информатор

След като не успя да пробие през Ловеч, китайската фирма ще пробва с акумулаторите

Китайската фирма SVOLT, която е свързана с добре познататия ни производител на пикапи и кросоувъри Great Wall планира да покори Европа чрез пробив на електрическия фронт. Това ще стане с построяването на огромен завод за литиево-йонни акумулатори  в някоя европейска страна, съобщава Automotive News. Инвестицията е планирана за 2 млрд евро, а капацитетът в началото ще бъде за производство на 20 гВтч. Строителството ще започне следващата година, като първите батерии ще излязат на пазара след 2 години.

Те ще се използват за проиводство на електрички от  Great Wall, но ще бъдат продавани и на големите европейски фирми за техните електромобили. Европа пропусна момента да се подготви за електрификацията, като по-голямата част от ресурсите, небоходими за новите акумулатори са под китайски контрол. В момента се води трескава подготовка за създавен на своеборазне „Еърбъс на акумулаторите”, която да се справи с тази зависимост. 

Китайците обаче действат изпреварващо. Подобен завод вече е построен в Китай, а в следващите години ще има още 5 такива, включително един в САЩ. Фирмата твърди, че е успяла да разработи достъпна технология за производство на литиево-йонни акумулатори, които не се нуждаят от Кобалт. Междувременно друга китайска фирма CATL вече е направила завод за производство на 14 гВтч батерии в Европа и се е договорила да доставя батерии за BMW.

НазадКоментари