Grandland X има и функция „дневален“

/ Наблюдател

Новият SUV на Opel предлага опции за безопасност, които доскоро бяха запазени за луксозните коли.

Колите все по-активно се включват в процеса на тяхното управление, но тъй като още не са се научили да се оправят сами, те започват да контролират шофьора. Или да му помагат – въпрос на интерпретация. Сиреч – могат да бъдат както досадни, така и полезни. Хм... обикновено са досадни, но това се компенсира тотално ако поне веднъж са полезни и те спасят от катастрофа. Една такава функция има в новия Opel Grandland X, който ще бъде представен официално на автосалона във Франкфурт през септември. Той е снабден с устройство за разпознаване на признаци за умора и сънливост и може да предупреждава шофьора за опасност от заспиване.

Устройството следи траекторията на автомобила и при колебания в движението опитва да привлече вниманието на шофьора. Отначало изписва съобщение на контролното табло, придружено с мек, дружелюбен сигнал. След третия опит сигналът се усилва и става досаден като тъща. Тя, между другото също върши работа срещу заспиване, но е устройство от друга епоха, а има и странични ефекти и по-добре да не се взема в колата, само за да държи шофьора буден. С писукането обикновено автоматичният „дневален“ е свършил своята работа и бдителността на човека зад волана е възстановена. Машината обаче няма да го остави на мира, а ще му напомня и да спре за освежителна почивка след дълъг преход. Хм, всъщност все пак е по-добра от тъща. С нея не можеш да спориш, но пък можеш да я изключиш.

Устройството против заспиване досега се предлагаше в по-високите автомобилни класове, а Opel го демократизира. Същото става и с ред други функции за безопасност и комфорт като предупреждение за опасност от удар отпред с автоматично аварийно спиране и защита на пешеходците, авангарден асистент за паркиране и 360° панорамна камера, автоматичен темпомат с функция за спиране и др.

Христо Мишков

НазадКоментари